Byar i Nigeria vinner över Shell


Eric Dooh i byn Goi (Nigeria) Foto: Marten van Dijl / Friends of the Earth

I ett banbrytande beslut i Nederländerna dömer domstolen Shells moderbolag som ansvarigt för tre stora oljeutsläpp i Nigerdeltat i Nigeria. Beslutet är en seger för organisationen Jordens vänner och för de byar i Nigeria som stämt Shell.

Under flera decennier har människor i Nigerdeltat, där en stor del av oljan i Nigeria utvinns, drabbats av omfattande utsläpp, liksom av våld och övergrepp mot de som protesterat mot oljebolagens agerande. Shell har tidigare kritiserats hårt för sitt agerande i Nigeria, bland annat när flera människorättsaktivister, däribland författaren och Right Livelihood-pristagaren Ken Saro-Wiwa, avrättades för 25 års sedan, vilket vi tidigare skrivit om här. Det nya domstolsutslaget slår fast att Shells moderbolag också är medansvarig för utsläpp som skett och att bolaget inte tagit det ansvar som hade krävs. Beslutet innebär att Shell måste kompensera de drabbade byarna och de organisationer som stämt företaget, skriver Jordens vänner (Friends of Earth).

Eric Dooh från den nigerianskas byn Goi säger så här:

“Finally, there is some justice for the Nigerian people suffering the consequences of Shell’s oil. It is a bittersweet victory, since two of the plaintiffs, including my father, did not live to see the end of this trial. But this verdict brings hope for the future of the people in the Niger Delta.”

I ett äldre videoklipp berättar Eric Dooh om utsläppen och kampen mot oljebolaget:

Processen kring fallet har pågått i tretton år, något som enligt Jordens vänner visar hur svårt det är för lokala organisationer att driva denna typ av ärenden mot multinationella företag. Organisationen kräver därför att EU inför bindande krav på företags ansvar, något som också krävs i en gemensam kampanj bland organisationer inom EU som flera svenska organisationer också står bakom. Shells enda möjlighet nu är att överklaga till Nigerias högsta domstol.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.