Äntligen: Afrikanska mönster ersätter trista skoluniformer!


Hejdå England, nu kör vi med egna uniformer!

Istället för stela, brittiska skoluniformer har många skolor i Ghana nu infört skoluniformer med afrikanskt ankara-tryck för att hylla landets historia och kultur. Nu hoppas många att andra afrikanska länder ska ta efter.

Grått, brunt eller beige. I många afrikanska länder är skoluniformerna en del av det koloniala arvet från den brittiska tiden. Dessutom är de ofta fula och opraktiska. Samtidigt finns det en mycket stark textiltradition i framför allt Västafrika med inhemskt tryck och färgstarka tyger, det som kallas för wax-tryck, eller ankara-tryck, vars ursprung kan härledas till batiktryck från Indonesien som från 1880-talet hittade fram till Västafrika med hjälp av handelsmän från Nederländerna. Under en period kontrollerade Nederländerna flera viktiga fort längs Ghanas kust, ett område där förresten även Sverige för en tid på 1600-talet hade en roll i slavhandeln genom Cape Coast Fort (och som Janne Lundström berättar om i sina seriealbum och ungdomsböcker om Johan Vilde).

Men tillbaka till ankara-trycket. Överallt på marknader, framför allt i Västafrika, kan man köpa olika typer av tryckt tyg som metervara. Ibland med maträtter, ett företags logo eller kända byggnader, ibland med frihetshjältar som Thomas Sankara eller Nelson Mandela. Sen är det bara att anlita en skräddare – eller gå hem själv och sy.

Foto från Twitter.

Det var efter att föräldrar runt om i Ghana krävde skoluniformer som speglar landets historia och tradition –  istället för det stela brittiska kolonialarvet – som förändringen startade. Nu har många skolor runt om i landet infört de nya uniformerna och resultatet är fantastiskt!

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.