Stopp för oskuldstester i Pakistan


Protest mot kvinnnovåldet 2016 i Lahore, Pakistan. Foto: Shutterstock.

DEBATT. Högsta domstolen i Lahore, Pakistan, har beslutat stoppa ett så kallat oskuldstest efter våldtäkter och sexuella övergrepp. Beslutet är en stor framgång för rättighetsgrupper, skriver Parul Sharma.

Tvåfingertestet, även kallat oskuldstestet, handlar om en påträngande fysisk undersökning av kvinnans vagina för att fastställa en intakt hymen vid sexuella övergrepp och våldtäkt. I en lång dom skrev Lahore High Court’s domaren Ayesha Malik att oskuldstestet ”förolämpar det kvinnliga offrets värdighet” och strider mot artikel 9 och artikel 14 i den pakistanska konstitutionen, som beskriver en individs, kvinna eller mans värdighet. Domaren vid högsta domstolen menade vidare att sådana tester var ovetenskapliga, att de inte hade någon som helst medicinsk grund och förolämpade det kvinnliga offrets personliga värdighet. Domstolen beordrade myndigheterna att omedelbart ”se till att oskuldstester inte utförs vid medicinsk-juridisk undersökning av offren för våldtäkt och sexuella övergrepp.”

Trots stark kritik och opålitlighet, fortsätter dessa tester fortfarande inom vissa områden i Pakistan. Många gånger tvingas flickor till dessa tester där samhällen och familjer  misstänker ”lättfotade beteenden”, vårdpersonal betalas och mutas för att utföra dessa oskuldstest i hemmets mörker. 

Grannlandet Indien förbjöd testet år 2013, och Bangladesh förbjöd det år 2018. Dock pågår dessa hemska tester i informella sammanhang om det föreligger misstanke om att flickan inte är oskuld längre. Testerna är ofta en beställning gjorda av fäder och bröder. Testen utgör fortfarande en stor del av hedersrelaterat våld mot kvinnor i dessa länder. FN beskriver oskuldstester som att de inte har någon vetenskaplig eller medicinsk grund och anser dessa vara ett brott mot de mänskliga rättigheterna. Kvinnor och flickor kan tvingas in i testerna, som ”ofta är smärtsamma, förödmjukande och traumatiska” och kan drabbas av psykologiska, fysiska och sociala konsekvenser, särskilt i fall av våldtäkt, enligt WHO.

Trots uppmaningar från olika FN-organ att avsluta praxis fortsätter den och har dokumenterats i minst 20 länder – inklusive USA.

Att tvåfingertestet nu olagligförklaras banar vägen för nästa diskussion om den mentalitet som fortfarande kopplar tillförlitligheten för våldtäktsoffrets påståenden till hennes personliga dygd och ära i rättsliga processer. Med andra ord – kan det vara något i flickans uppförande och beteende som föranledde våldtäkten eller annat sexuellt övergrepp?  Resan är lång för rättvisa och rättssäkerhet för Sydasiens kvinnor, men högsta domstolens beslut visar på ett ljus i tunneln för rättighetskämpar. 

Parul Sharma
Människorättsjurist med fokus på Sydasien

En delvis annan version av denna test har tidigare publicerats i tidningen Sydasien.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.