Somalia: 30 procent av parlamentsplatserna till kvinnor


Xanifa Maxamed Ibraahim, parlamentsledamot i Somalia.Foto från Twitter.

Somalias premiärminister Mohamed Hussein Roble har meddelat att 30 procent av platserna i kommande parlamentsval kommer att reserveras för kvinnliga representanter. En åtgärd som länge krävts av kvinnoorganisationer.

Premiärministern gav kvotlöftet efter samtal med kvinnliga ledamöter – som för närvarande innehar 24 procent av de 329 platser i Somalias nedre och övre parlament, enligt den interparlamentariska unionen (IPU).

Somalia, som är svårt sargat sedan inbördeskrig 1991, går till val den 8e februari. Den ursprungliga planen var att direktvalet skulle hållits 2020, men förseningar har skett på grund av pandemi, hungersnöd, gräshoppsinvasion och väpnade konflikter. I februari 2020 undertecknade presidenten en lagstiftning som skulle ge alla medborgare rätt att rösta i parlamentsvalet. I september beslöt presidenten tillsammans med fem regionala ledare om att revidera valförfarandet och basera det på 2016 års val vilket innebär ett val av klandelegater som sedan väljer parlamentsledamöter, i motsats till det direktval som många hade hoppats på, något som många också kritiserat.

Premiärministern, påpekar att det nu kommer vara upptill klanledernas engagemang att genomföra åtgärder i tid för omröstningen den 8 februari. Valet omfattar inte Somaliland som har sitt eget parlament och som deklarerat sig som självständig stat.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.