Sånt som bara händer i u-länder


Årets bild? Redan den 6e januari. Foto från Twitter.

Vi matas ständigt med bilder av kaoset i det som än gång i tiden kallades tredje världen: polsk riksdag, slagsmål i parlament, militärkupper och stormningar. Nu har vi sett de från en plats vi normalt besöker som turister.

Vad vi inte vill förstå är att världen har förändrats. Den består inte av fattiga länder som inte fungerar och andra, rika och välfungerande länder i väst. Den består av totalitära krafter som står mot demokratiska, oavsett var i världen vi är.

Vi har sett i hanteringen av corona-pademin hur länder i Afrika och Asien hanterat covid-19 betydligt bättre än USA och många länder i Europa (en del skulle säkert även säga bättre än i Sverige).

I kväll har jag hört nyhetsmedia i USA gång efter gång upprepa:  ”Det här är bara sånt som händer i Tredje Världen-länder”. Nu är det dags för dem – och för oss alla – att uppdatera vår världsbild.

Det som händer ikväll i Washington är menar många, en logisk konsekvens av den utveckling vi sett de senaste åren, hur det sluttade planet ledde till något ingen trodde skulle ske (men som säkerligen finns med i många filmer). Samtidigt innehåller bilderna ett bedrägligt lugn där terroristerna tar selfies med de poliser som ska skydda Kapitolium och sen långsamt går därifrån, övertygade om att de är vinnarna. Som många har påpekat, när BLM demonstrerade var polisens närvaro en annan.

Är detta slutet på något? Eller tvärtom början på det stora kaoset?

Oavsett vilket känns det skönt att veta att sånt här bara händer i tredje världen. Eller hur?

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.