Masha Gessen. Att överleva envälde


Från allra första början hörde Masha Gessen till de som varnade för att vi måste ta Donald Trumps planer på allvar. Nu är fyra år över och många tar nog ett djupt andetag av lättnad och känner att vi nog bara gör bäst i att lämna allt bakom oss. 

Dit hör dock inte Masha Gessen, hon menar att vi måsta göra upp med de fyra år som gått. I den nyskrivna prologen (skriven i november, alltså innan händelserna på Kapitolium i januari 2021) skriver hon:

”Om Trumps bedrägeri i bästa fall inte utvecklar sig till en kupp och Biden kan inta presidentämbetet, har Biden dock inte råd att fortsätta denna tradition. Han kommer att bli tvungen att inleda en vidräkning och ett samtal med hela nationen om det som hänt: om hur vi kunde stå och se på när mer än tvåhundratusen dog i covid-19 medan presidenten spelade golf, eller när myndigheterna burade in barn”.

Visst, det är jobbigt att läsa Masha Gessen. Men, som det brukar heta, nödvändigt. För även om Trump lämnar scenen (och i vilken utsträckning vet vi inte) finns det gott om ”små-Trumpar” kvar där ute i världen.

David Isaksson
Masha Gessen. Att överleva envälde  (Brombergs förlag 2021).

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.