Fem minuters laddning – framtidens elbil snart här!


Ladding av elbil. Snart går det snabbare! Foto: Shutterstock.

Batteriets laddningstid har varit en av flaskhalsarna för elbilens verkliga genombrott. Nu har ett israeliskt företag tagit fram en lösning som kan göra det möjligt att ladda din bil på fem minuter – något som kan bana väg för elbilens verkliga genombrott.

Det är det israeliska företaget StoreDot som tagit fram batteriet, skriver The Guardian. Företaget har tidigare tagit fram extremt snabbladdade batterier för drönare, scootrar och telefoner. Nu har turen kommit till bilarnas värld. Hittills har ett tusental provbatterier tillverkats vid en fabrik i Kina.

En av de stora utmaningarna för all batteriutveckling är den värme som uppstår vid batteriets laddning. Om den blir för hög kan batteriets kapacitet riskera att brytas ned och batteriet i värsta fall kortslutas (något som hände med bland annat en Samsung-mobil).  Detta problem har StoreDot löst genom att ersätta litiumjon-batteriets grafit mot nanopartiklar baserad på germanium som är lättare att hantera i tillverkningen.

Och för konsumenterna handlar det om att kunna ”tanka” snabbt. Eller som företagets VD säger i ett pressmeddelande:

– Batteriet är den nya oljan.

Samtidigt finns det kritik mot bland annat hur utvinningen av de metaller som används för att tillverka bilbatterier går till och det faktum att tillverkningen i sig har en stor klimatpåverkan. Men kanske blir framtidens batterier bättre även på den punkten. 

I alla händelser kommer det att gå snabbare att tanka.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.