Avslöjande: Lukasjenka bakom mordet på journalist


Den 16/5 2016 mördades Pavel Sheremet med en bilbomb i Kyiv. Foto: Shutterstock

En bandinspelning som tidningen EU Observer tagit del av visar att Belarus ledare Lukasjenka sannolikt är ansvarig för det ouppklarade mordet på journalisten Pavel Sheremet 2016. Inspelningen visar också att Belarus auktoritäre ledare de senaste åren godkänt planer på att mörda flera oppositionella i Tyskland. Morden genomfördes dock aldrig. 

Informationen kommer från en inspelad avlyssning av dåvarande KGB-chefen i Belarus Vadim Zaitsev som EU Observer tagit del av och som gjordes 2012. De metoder som diskuterades var förgiftning och användning av sprängmedel. 
”Presidenten väntar på att operationen ska inledas”, säger Vadim Zaitsev i inspelningen.

De tre personer som man planerade att mörda i Tyskland var Oleg Alkaev (tidigare fängelsechef), Vladimir Borodach (tidigare överste), och Vyacheslav Dudkin (tidigare chef i antikorruptionsarbetet).

Regimens måltavla var även journalisten Pavel Sheremet som 2016 mördades med hjälp av en bilbomb i Ukrainas huvudstad Kyiv. Tidigare information har gjort gällande att mordet på Pavel Sheremet hade kopplingar till händelser i Ukraina och inte till Belarus, vilket sannolikt alltså inte stämmer.

Syftet med mordet på Pavel Sheremet var att statuera ett exempel. I inspelningen säger Zaitsev bland annat:
”Vi placerar [en bomb] och så vidare så att den där jävla råttan äntligen sprängs i bitar, benen åt ett håll, armarna åt ett annat. Om det ser ut som om han dog av naturliga skäl så kommer folk inte fatta budskapet”. Interna dokument från Belarus KGB visar också att Pavel Sheremet som då levde i exil hölls under övervakning. 

Det finns sedan tidigare uppgifter om att Lukasjenka redan 1999 beordrat mordet på bland annat landets tidigare inrikesministern Zacharenko. De tre personerna som ska ha mördats namngavs som Jurij Zacharenko, Viktor Gontjar och Anatolij Krasovskij. Förre inrikesministern Zacharenko försvann i maj 1999, i september samma år försvann tidigare parlamentsledamoten Gontjar och affärsmannen Krasovskij.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.