Stopp för plastmuggar på indiska tåg


Snart slut på plast på de indiska tågen. Foto: Shutterstock.

Den traditionella lerkoppen gör come-back på de indiska tågen. Nu har nämligen regeringen i landet beslutat att alla engångsplastkoppar under 2021 ska ersättas med så kallade kulhads. Och med 23 miljoner resor om dagen blir det många koppar te.

Beslutet betyder att 7 000 tågstationer kommer att erbjuda lerkoppar till sina resenärer. I normala fall åker 23 miljoner människor dagligen tåg i Indien och köper då ofta en kopp sött kryddigt, chaite, vilket skapar enorma mängder avfall. Innan engångsplasten drack man sitt te i enkla kärl, utan handtag, gjorda i lera. Nu är det alltså dags att införa denna gamla tradition igen. Kopparna som är oglaserade och omålade är helt biologiskt nedbrytbara och kan kastas på marken och återvinnas på ett naturligt sätt efter användning. 

Nya jobb till keramiker
Det nya direktivet kommer också innebära välbehövlig sysselsättning för två miljoner keramiker. Regeringen har planer på att förse alla keramiker på landsbygden som behöver elektriska drejskivor och även finansiera byte från ved till gaseldade ugnar i byar som redan har gasanslutning för matlagning. Det kommer att förbättra luften på platser där luftföroreningar är ett stort problem.

Jaya Jaitly, är politiker och hantverksexpert och har sedan början av 1990-talet förespråkat att lerkoppar återinförs på tågstationer. Hon anser att tidigare ansträngningar för att återinföra kulhads misslyckades, eftersom regeringen inte var villig att acceptera icke-standardiserade storlekar och former på kopparna. De handgjorda kärlen kan omöjligt vara identiska, särskilt när produktionen är så decentraliserad. Variation i utseende är ett litet pris att betala för miljöfördelarna, anser hon. 
–Med en ökad medvetenhet om klimatförändringar och de katastrofala effekterna av plast är det bra att regeringen nu uppmuntrar en mer traditionell tillverkning, säger hon i en intervju. 

En god kopp för ditt te

Indien är ett land som länge har kämpat med att hantera enorma mängder plastavfall som är ett problem på grund av en stor befolkning och en otillräcklig infrastruktur för avfallshantering. Det återstår att se hur smidigt övergången från plast till lera går, men det verkar som om tillräckligt många indier kommer ihåg den tiden då man drack te från lerkoppar för att det ska kunna kännas normalt. Dessutom anser många indier att te smaka bättre i sådana koppar på grund av den jordiska doft som lera ger.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.