Storbank fryser konton för oppositionella i Hongkong


Polis bevakar bankens kontor i Hongkong sedan röd färg sprayats på bankens symbol - lejonet. Foto: Shutterstock.

Storbanken HSBC med huvudkontor i London fryser konton för oppositionella i Hongkong. Nu kräver många bojkott mot HSBC som kritiker menar blivit ett lydigt redskap för regimen. Banken är också kritiserad för sina kopplingar till oljeindustrin och organisationen Extinction Rebellion har vid flera tillfällen genomfört protester mot HSBC. 

Hongkongs nya säkerhetslag har gjort det möjligt för regimen att frysa bankkonton för oppositionella och den senaste tiden har flera ledande personer fått sina tillgångar frysta, rapporterar Global Voices. Det handlar bland annat om parlamentsledamoten Ted Hui som sedan i början av december befinner sig i exil i Danmark. Den bank det handlar om är HSBC med huvudkontor i London. Enligt medieuppgifter jobbar hundratals medlemmar av kommunistpartiet på olika poster inom banken. Bankens ledning har också uttalat sitt stöd för säkerhetslagarna i Hongkong.  

Men det är långtifrån bara välkända oppositionella som får sina konton frysta. The Guardian rapporterar om hur en kyrka som bland annat bedriver ett härbärge för hemlösa fått sina konton frysta. Bara några timmar senare stormas kyrkan av polis. Kyrkans pastor befinner sig nu i exil i Storbritannien och ser inga möjlighet att återvända till Hongkong, något som bland annat fått ledamoten av det brittiska överhuset David Alton att protestera:

I Global Podd 43 berättar Jojje Olsson, som just nu skriver på en bok om Hongkong, om den allt värre situationen i den före detta brittiska kronkolonin: För varje vecka som går blir fler och fler av de jag intervjuar fängslade eller tvingas fly, konstaterar han.

En av dem som fängslats under hösten är den oppositionelle entreprenören och tidningsägaren (Apple Daily) Jimmy Lai som hotas av livstids fängelse enligt de nya säkerhetslagarna. Den 23e december släpptes han mot borgen, men anklagelserna kvarstår. Jimmy Lai får inte lämna sitt hem, uttala sig eller använda sociala medier.

HSBC har också varit hårt kritiserat av miljöaktivister. Bland annat så har Extinction Rebellion vid flera tillfällen ockuperat bankens kontor.

Samtidigt innebär USAs sanktioner att Hongkongs auktoritära ledargarnityr, däribland Carrie Lam, fått sina konton i USA frysta och därmed inte längre kan använda internationella bankkort som VISA. 

– Jag har högar av kontanter hemma, konstaterar hon. Med tanke på hennes höga lön så lär det inte gå någon nöd på henne, konstaterar flera personer på sociala medier.

Redaktionen

HSBC har sitt huvudkontor i London och är en av Europas största banker. Förkortningen står för The Hongkong & Shanghai Banking Corporation. 

HSBC finns också i Sverige. Här hittar du deras kontaktuppgifter

 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.