Kvinnlig polisgrupp bekämpar sexuellt våld i Bangladesh


Protester i Bangladesh den 9/10 2020 mot våldtäkter. Foto: Shutterstock

I Bangladesh har en polisgrupp sammansatt av endast kvinnor skapats för att fler kvinnor ska våga höra av sig och anmäla sexuella trakasserier. Det hoppas den ansvarige inom landets polismyndighet.

En särskild polisgrupp, sammansatt av endast kvinnor, är ett sätt för att få fler kvinnor att våga höra av sig och anmäla sexuella trakasserier. Genom detta hoppas polis och myndigheter i landet få bukt med det ökade digitala våldet som sker mot kvinnor i form av sexuell förföljelse på bland annat sociala medier. Fler kvinnor hoppas man nu ska anmäla bland annat utpressning, som ofta sker genom att man publicerar porriga bilder, eller filmer, som hackats från kvinnorna och sedan läggs ut på sociala medier.

– Vi har ett eget team som arbetar med cyber-brott, men många drabbade kvinnor vill eller vågar inte uppsöka oss och anmäla, så därför har vi nu skapat en grupp med bara kvinnor”, säger Benazir Ahmed ansvarig inom polismyndigheten i en intervju med Reuters.

Han tror att kvinnor känner sig bekvämare att prata om känsliga brott med kvinnliga poliser och de kommer kunna vara anonyma, vilket också kommer uppmuntra till fler anmälningar.   

Kvinnor står för en stor andel av alla som utsätts för digitala hot och brott i Bangladesh. I år har hittills 6100 fall anmälts. Ansvariga myndigheter oroas för att det sexuella våldet mot kvinnor på senare tid har ökat och särskilt andelen grova våldtäkter, något som fått allt fler kvinnor att kräva dödsstraff, något vi tidigare skrivit om. Enligt Maleka Banu, kvinnorättsaktivist inom Bangladesh Mahila Parishad, hänger allt ihop. Fler kvinnor har börjat använda sociala medier och internet, vilket gjort att det blir enklare att trakassera kvinnor när det enda som krävs är en telefon. Därför är det bra att polisen tar tag i detta och skapar ett kvinnligt team så brotten anmäls, menar Maleka Banu.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.