Kashmir: Anis Wani fortsätter teckna trots hoten


Dåligt för din mentala hälsa. Från Anis Wanis twitterkonto.

I den av konflikter präglade indiska regionen Jammu och Kashmir är våldet ständigt närvarande och hoten mot media stora. En av dem som trots detta vågar sticka ut hakan är satirtecknaren Anis Wani:
– Det finns de som älskar det jag gör och så finns det de som blir upprörda, men det är en del av mitt jobb och jag kommer fortsätta oavsett vilka reaktioner jag får, säger han. 

Ända sedan Indien och Pakistan delades 1947 har Jammu och Kashmir, som är en del av Indien, men som huvudsakligen har en muslimsk befolkning, varit centrum för konflikten mellan de två länderna. Sedan 1990 har de indiska specialstyrkorna en särskild maktställning i Kashmir. Våld och övergrepp har i flera decennier präglat regionen där militär slagit till hårt mot separatister som av Indien anklagas för att vara finansierade av Pakistan. 2019 upphävde den indiska regeringen den speciella, halvautonoma status som regionen haft.

Anis Wani, som är 23 år och tecknare på tidningen The Kashmir Walla i Kashmirs största stad Srinagar, fick motta dödshot över telefon i samband med att han publicerade en satirteckning under Indiens nationaldag den 15e augusti 2019. Bilden föreställde en man från Kashmir som var fastbunden med övertejpad mun vid en flaggstång och där en indisk flagga vajade.

Anis Wani har tecknat enda sedan han var liten. ”Det var så jag gjorde för att förstå världen”, berättar han i den egna tidningen.

Kashmir klämt mellan Indien och Pakistan, en av de många teckningar Anis Wani gjort.

När Anis Wani talar om Kashmir är det om en plats där befolkningen vill vara självständig och bli respekterad.  Det är en orolig tillvaro som blivit lite av normalitet, en region där internettrafiken kraftigt begränsas och där skolgången ofta avbryts på grund av undantagstillstånd. Och ovanpå allt detta kom pandemin:

– Det har varit två nedstängningar, varav den första varade i sex månader. Ekonomin är riktigt illa och vissa har inte ens råd med mat. I och med att Jammu och Kashmir varit en konfliktzon under hela min uppväxt så hör dessvärre detta elände till det normala. Det kommer bli ytterligare lagändringar och folket börjar resignera. Det är som att de blir slagen på benet, om och om igen tills att det inte längre känns. Det enda alternativet verkar vara att kämpa tillbaka, säger Anis Wani. 

Den 22 december genomfördes lokalval i regionen. Trots att valet skedde under hårda restriktioner och med begränsade möjligheter att genomföra kampanjer visar det preliminära valresultatet att oberoende kandidater lyckats bra och att valet blivit en framgång för PAGD, en allians av mittenpartier som vill återställa den tidigare status som regionen haft. Samtidigt ser valet ut att bli ett svidande nederlag för premiärminister Modis styrande BJP-parti.

Om detta innebär en förändring för situation i Kashmir är för tidigt att säga. Men oavsett vad som händer framöver är Anis Wani säker på sin sak. Han kommer fortsätta att teckna:

– De finns de som älskar det jag gör och så finns det de som blir upprörda men det är en del av mitt jobb och jag kommer fortsätta – oavsett vilka reaktioner jag får.

Noël Nevanti

Se fler av Anis Wanis teckningar på Instagram 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.