Högt betyg för Nordea i årlig granskning


Rapportens omslag

I Fair Finance Guides årliga rankning av bankernas hållbarhet hamnar tidigare jumbon Nordea nu på andra plats bland storbankerna. Även Handelsbanken tar ett stort steg uppåt, skriver organisationen på sin hemsida.

Fair Finance Guide är ett samarbetsinitiativ i 13 länder som granskar hur hållbart och ansvarsfullt banker investerar och lånar ut pengar. I Sverige leds Fair Finance Guide av Sveriges Konsumenter i samarbete med Amnesty International, Diakonia, Fair Action, Naturskyddsföreningen och World Animal Protection. 

Fair Finance Guide kartlägger en gång om året svenska bankers riktlinjer när det gäller vilka hållbarhetskrav som bankerna ställer på företag de finansierar eller investerar i, samt hur transparent bankerna redovisar sitt hållbarhetsarbete. 

För sjätte året i rad ligger inte oväntat de små nischbankerna Ekobanken och JAK i topp i granskningen. De förändringar som skett gäller storbankerna där Nordea och Handelsbanken förbättrat sitt betyg med en ökningar på tolv respektive åtta procent, skriver Fair Finance Guide på sin hemsida. Nordeas förbättring är den största någonsin och Handelsbanken klättrar rejält från näst sista plats till tredje bästa storbank.

– Det är glädjande att flera banker har skärpt sina riktlinjer kring hållbarhet, säger Jakob König på Fair Finance Guide. Det visar att konsumentmakt är ett påverkansverktyg som verkligen fungerar och att alla mejl som kunderna skickat till sina banker haft effekt.

Som vi tidigare skrivit har Swedbank under året förändrat sin hållbarhetsfond Robur till tematisk fond med fokus på sol, vind och energiomställning. Även Handelsbankens fonder går bra. Under årets tredje kvartal ligger Handelsbanken Hållbar Energi i topp med en uppgång på ca 80 procent för året som helhet.

Skärpta riktlinjer för vapen
Bäst riktlinjer har bankerna när det gäller korruption, mänskliga rättigheter och arbetsvillkor. Flera banker har också skärpt sina riktlinjer kring kontroversiell vapenexport. Däremot är det ingen bank som tar avstånd från utveckling av så kallade mördarrobotar, det vill säga vapen som kan välja ut och attackera mål på egen hand.

– Att ingen bank har en policy mot att stödja företag som utvecklar mördarrobotar är anmärkningsvärt. Ett sådant ställningstagande borde vara självklart med tanke på att bankerna redan har riktlinjer mot landminor och klusterbomber, fortsätter Jakob König.

Redaktionen

Läs rapporten här

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.