Han gör möbler av använda munskydd


Foto: Twitter

Designstudenten Kim Ha-neul i Sydkorea har kommit på vad man ska göra av alla gamla munskydd. Han tillverkar pallar med hjälp av den nedsmälta plasten.

I pandemitider slängs miljarder munskydd, många tillverkade i plastmaterialet polypropen. 23-årig Kim Ha-neul som studerar design i Sydkoreas huvudstad Seoul har fått den strålande idén att återvinna maskerna och tillverka miljövänliga pallar som han kallar ”Stack and Stack” Det går åt 1500 använda masker till varje pall. Kim smälter maskerna – Plast är återvinningsbart så varför återanvänder vi inte maskerna? tänkte han inför sitt examensarbete.

I somras tillverkade Kim en låda där studenter vid Kaywon-universitetet kunde lägga sina använda masker. Han har hittills fått 10 000 använda masker och ett ton masker med fabriksfel från en företag.

Kim Ha-neul är noga med att hanterar maskerna smittsäkert i lådan där de ligger i  minst fyra dagar innan de elastiska banden tas bort. Sedan smälter han ned maskerna med hjälp av en värmepistol.

Resultatet är en trebent pall i vitt, blått, rosa och svart – producerad helt av återanvända masker! Övriga studenter var imponerade av kreativiteten och designen. 

– Pallen kommer att påminna oss alla om coronaåret 2020, men bäst av allt är att den är miljövänlig, säger Park Sung-chan som också är student i en intervju med Thomson Reuters.

Nu hoppas Kim kunna producera fler möbler av masker i forma av stolar, bord och lampor. Han arbetar också för att myndigheter och företag ska sätt upp återvinningslådor för munskydd. Bara i september producerade Sydkorea en miljard såna så det finns material att ta av.

Maria Thulin

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.