Greta och reselängtan – teman för årets pepparkakshus


Vem vågar flyga när Greta protesterar? Bidrag 5.

Nu är det dags – arkitekturmuseet ArkDes pepparkakshus-tävling är igång. I år finns det över hundra hus att välja mellan. Kommer Greta att vinna?

Ett tydligt tema för året är förstås pandemin och dess konsekvenser och hur jobbigt – men nödvändigt – det är att hålla avstånd. Här finns äldreboenden, rymden, längtan efter att resa (4, 12) samt mycket digital uppkoppling. Och så Greta – förstås. Bidrag 5 är en Arlandaterminal med en gulklädd Greta som strejkar utanför, bidrag 39 är Greta på väg över Atlanten i en bräcklig båt.

Tävlingsbidrag 39. Greta korsar Atlanten. Foto: ARKDES.

Polisstaten träder fram i all sin brutalitet i bidrag 9, kanske inspirerat av utvecklingen i Belarus?

Nytt för i år är (surprise surprise!) att det inte går att se pepparkakshusen i verkligheten. ArkDes skriver:

Ja, det är sant. Vi har 3D-scannat närmre 100 hemmabakade pepparkakshus. För om du inte kan besöka vår Pepparkakshus-utställning så tar vi vår utställning hem till dig!

Du kan rösta på ditt favorithus fram till den 15 december!

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.