Bojkottkrav: Disney tackar kinesisk säkerhetstjänst


Boycott Mulan - kampanjbilder på Twitter

Den 4e december släpper Disney sin nya storfilm Mulan i Sverige. Mulan har spelats in i Xinjiang i Kina där uppemot en miljon uigurer hålls i massinterneringsläger. Samtidigt visar det sig att Disney samarbetat med regionens säkerhetstjänst. En av dem som ställt Disney till svars är den amerikanska senatorn Marco Rubio. Och runt om i världen uppmanar aktivister till bojkott av filmen under hashtagen #BoycottMulan.

Filmen ”Mulan”, producerad av The Walt Disney Company, plågas av kontroverser. Det var planerat att filmen skulle gå upp på biograferna i mars 2020 i USA. Mulan var ursprungligen en tecknad film från 1998. Huvudpersonen Mulan klär ut sig till man i ett gammalt Kina och går i krig istället för hennes far när hunnerna anfaller landet. Filmen släpptes den 6 september på streamingtjänsten Disney Plus och på biografer i Kina den 11:e i samma månad. Att filmen spelades in i Xinjiang som inhyser ett antal massinterneringsläger har kritiserats våldsamt. I USA har flera senatorer från både republikanerna och demokraterna riktat hård kritik mot Disney. I brevet till Disneys chefer skriver senatorerna bland annat:

Please describe the extent to which officers and senior executives of The Walt Disney Company were aware of reports contemporaneous with the filming of Mulan that the PRC and CCP were carrying out a campaign of mass surveillance and detention against Uyghurs and other Muslim minorities in the XUAR. If they were not aware, how will The Walt Disney Company ensure their officers and executives are made aware of publicly reported mass surveillance and detentions in the future?

Tackar säkerhetstjänsten
Xinjiang-regionen är mer eller mindre stängd för omvärlden inklusive internationella tjänstemän från FN och diplomater, journalister och internationella organisationer. Det är främst uigurer som hålls inspärrade i de så kallade omskolningslägren i Xinjiang där filmen är till viss del inspelad. 

I eftertexterna till filmen nämns ett flertal statliga myndigheter i prefekturen Turpan i den autonoma regionen Xinjiang med tacksamhet, Till de som Disney tackat hör Xinjiangs säkerhetsbyrå i Turpan som är ansvarig för interneringslägren och som sanktionerades av USA för några månader sedan på grund av detta. Även kommunistpartiets kommission för propaganda i Xinjiang lovprisas. Tackandet av myndigheter som är ansvariga för allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter har lett till omfattande negativ publicitet för filmen.

Som ett resultat har hashtaggen ”BoycottMulan” trendat i flera veckor i Hongkong, Taiwan och Thailand med hundratals tweets i timmen. Demokratiaktivisten Joshua Wong från Hongkong uppmuntrade den fjärde september till en bojkott av filmen. Huvudrollsinnehavaren Liu Yifeis uttalanden till stöd för regimens hårdhänta bemötande av demonstranterna i Hongkong förra året är direkt relaterat till de nya protesterna. Den kända thailändske studentaktivisten Netiwit Chotiphatphaisal uppmanar även han till en bojkott av filmen.


Den kinesiska staten påstår att lägren behövs för att förbättra säkerhetsläget. Man motsäger sig vittnesmål om indoktrinering och bestraffningar och att uigurerna hålls instängda. Samtidigt har makthare i Kina gått ut och sagt att filmen inte får omnämnas. Avsikten är att minimera spridning av information om massinterneringslägren, såsom läckta dokument och vittnesmål, med åtföljande fördömanden av regimen. Kinas agerande kan ses som fortsättning sitt sitt hårda agerande efter produktionen av filmen ”Sju år i Tibet” när man förbjöd filmens produceringsbolag Columbia Tristar att verka i landet under fem års tid. 

Svensk premiär i december
Biografpremiären av Mulan har skjutits på framtiden orsakat av Covid-19, men Disney erbjuder folk att se filmen på sin streamingtjänst för ca 260 kronor, plus en månadsavgift på 69 kronor, vilket har spätt på ilskan. Disney Plus, där filmen kommer att streamas, släpptes i Sverige den 15 september. Mulan kommer dock inte visas där förrän den 4 december. Kritiker noterar att Disney spenderade månader i Xinjiang i sitt förberedelsearbete av filminspelningen. Inte ens i Kina är det bäddat för succé, eftersom många menar att redan den animerade versionen var västerländsk och återberättade den ursprungliga legenden på ett missvisande sätt. 

Förtrycket av uigurerna har pågått i åratal. Fler än en miljon uigurer är inlåsta i lägren. Omskolningslägren har varit en offentlig sanning sedan dokument angående ett läger i Turpan spreds 2013. Johnny Paterson, chef för Hong Kong Watch, noterar i The Spectator att Disney har bäddat för en propagandaseger för Xi Jinping. Han avslutar dock sin analys på ett hoppingivande vis: 

”Western firms like Disney calculate that their consumers are too indifferent to China to care about the refusal to take a stance against the Chinese Communist party. Profit can trump principle because the Chinese market is big and Western consumers are apathetic. But let’s hope that the #boycottMulan campaign can prove them wrong.”

Tomas Nordberg


Här finns en djuplodande analys av Kinas filmpolitik

Textens ingress har uppdaterats inför premiären

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.