Vem grattade Biden först? …Och vem står kvar i hörnet och surar?


Att skicka ett grattis när bästa kompisen förlorat är inte det lättaste – inte ens i världspolitiken. Så här gick twittersnacket när Biden blev USA:s president.

Den sjunde november kl 17:35, utropade de största nyhetsmedierna Joseph Biden och Kamala Harris som segrare över Donald Trump och Mike Pence. Trots att det stod klart att Trump inte skulle erkänna valförlusten skickade en rad ledare runtom i världen sina gratulationer till segrarna.

Först ut kl 18:01 var premiärminister Justin Trudeau från Kanada:

Ganska snart därpå följde Boris Johnson, Emmanuel Macron och Angela Merkel med sina gratulationer. Boris slog de andra med 15 minuter med denna gratulation:

Sju minuter efter Tyskland skickade Sveriges statsminister ut gratulationer via Twitter. Det var 30 minuter efter Kanada. 

Men en del länder valde att inte gratulera Joseph Biden – eller att avvakta i dagar – innan de till slut skickade sina ”Grattis!”. fredag den 13 november, på morgonen amerikansk tid, sex dagar efter det att Trudeau inlett gratulationerna, kom en formell lyckönskan från en talesperson på Kinas utrikesministeriet: 

”Vi respekterar det amerikanska folket val. Vi vill med detta sträcka ut våra gratulationer till Biden och Harris.” 

Dessförinnan hade Erdogan i Turkiet och Saudiarabiens ledare skickat varsin sen (motsträvig?) hälsning.

Gänget som surar
Till gruppen av världsledare som fortfarande avvaktar med att gratulera Biden ingår Bolsonaro från Brasilien och Andrés Manuel Lopez Obrador från Mexiko. Trumps ”kompisar” Putin och Kim Jong-Un (Nordkorea) har inte heller uttalat sig. Bolsonaro är den ledare som varit mest aggressiv mot den nu valda amerikanska presidenten. Eller han kanske är den enda. I ett uttalande Bolsonaro gjorde efter det att Trump förlorat sa Bolsonaro att om ”diplomatin inte räcker och saliven tar slut så återstår bara krut”. Uttalandet gjordes med anledning av att Biden under valkampanjen gått ut med att det är viktigt att rädda regnskogen och att han skulle motarbeta skogsavverkningen om det så krävdes ekonomiska sanktioner för att göra det. 

Den mexikanske presidenten Andres Manuel Lopez Obrador, en vänsterpolitiker som man skulle kunna tänka sig ha svårt för Donald Trump, har tagit en mycket försiktig position.  
”Det är inte vår uppgift att vara domare i ett val … Vi kommer att avvakta till dess att de amerikanska myndigheterna har beslutat vem som är vinnare.” Det påminner om det gamla talesättet som många mexikaner brukar använda om. ”Att vara granne med USA är som att sova med en elefant. Man måste vara beredd när den vänder sig”.

Och sovit fyra år med en elefant (republikanernas partisymbol) är ju precis det Mexiko gjort. Men kanske är åsnor faktiskt ännu värre? 

Vem sover Mexikos ledare helst med?

Sen finns det en rad regeringschefer som skickat lite märkliga meddelanden där det inte riktigt framgår om de gratulerar eller sörjer valresultatet. Polens Andrzej Duda gratulerade Biden till en framgångsrik kampanj, men inte till segern i valet. 

Janez Jansa, Sloveniens premiärminister, (Melania Trump föddes i det som idag är Slovenien) föll in i Trumps linje om att det inte är medier som utser USAs president (men i modern tid har ingen avvaktat elektorskollegiet som formellt utser presidenten 14 december). För Ungerns Victor Orbán som dessförinnan kallat det Demokratiska Partiet i USA för ” moraliska imperialister” kröp till korset en dag efter sina europeiska kollegor och gratulerade Biden till valsegern.

Ja, det är inte lätt när man säga rätt saker till ”The new kid on the block”, utan att såra sin gamla bästis, men Netanyahu fattar vad som gäller. Den 8e november skriver han:

för att bara några minuter senare twittra:

Galant – eller hur?

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.