USA:s bistånd till familjeplanering kan återinföras


Demonstration i Buenos Aires 2018 för rätten till abort. Foto: Shutterstock.

Ett av Joe Bidens första beslut kring globala hälsofrågor blir sannolikt att återinföra stöd till organisationer som arbetar med abortfrågor. I kongressen förbereds lagförslaget HER som en gång för alla upphäver det som kallas för gag rules.

USA:s tillträdande president Joe Biden kommer förhoppningsvis omedelbart se till så att organisationer som arbetar med abortfrågan får rätt till bistånd igen. Den så kallade ”global gag rule” eller The Mexico City Policy” följer en republikansk tradition och återinfördes direkt av Donald Trump när han tillträdde 2017. Policyn stoppar amerikansk finansiering av alla icke-statliga organisationer som informerar om abort, hänvisar kvinnor till kliniker eller arbetar med politisk påverkan för att förändra landets syn på aborter. Policyn infördes under Reagans tid 1984 och har under de senaste fyra åren påverkat hela den amerikanska biståndsbudgeten på 9 miljarder. Den har slagit hårt mot organisationer som även arbetar med hiv, tbc, malaria och barnsjukvård. Arbetar en organisation med abortfrågan så försvinner nämligen även andra pengar. Den organisation som vaccinerar barn eller behandlar dem för t ex malaria måste därför välja mellan att förlora pengar från USA eller strypa projekt för reproduktiv hälsa och rättigheter.  

En global kampanj pågår nu till stöd avskaffandet av gag rules.

Statistik från republikanska perioder ex Bush-eran visar att antal oönskade graviditeter ökar under global-gag rule och därmed riskerar kvinnor sina liv och sin hälsa i form av ökade osäkra aborter osv.
– Många flickor har dött på grund Trumps införda global-gag rule, säger Melvine Ouyo, klinikchef på Family Health Options i Kenya till The Guardian. Organisationen har tvingats stänga 5 kliniker sedan USA drog in sina biståndspengar. Det har fått oerhörda konsekvenser för nästan alla organisationer i Kenya, konstaterar Melvine Ouyo.

Samtidigt vann arbetet för sexuella rättigheter en stor seger i Argentina. Den 17 november la presidenten Alberto Fernández fram ett lagförslag om att legalisera abort. Lagförslaget kommer ett löfte från den nyvalde presidenten om att legalisera abort under 2020.

Alberto Fernández presenterar lagförslaget

Nu ser man fram emot att Bidens administration kommer lägga fram ett förslag till kongressen som en gång för alla upphäver ”global gag rule” genom att istället legalisera något som kallas, Global Health, Empowerment and Rights (HER) Act. Den nyvalda vicepresidenten Kamala Harris, har varit drivande i frågan. Nu återstår att se om tillräckligt många röster kommer finnas för att få igenom förslaget i kongressen. En del varnar dock för att det kan bli svårare än vad man tror att upphäva lagen.

Maria Thulin 

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.