Oxfam: Sverige bidrar till ökad skatteflykt


Trots att alla riksdagspartier säger sig vara emot skatteflykt så har Sveriges regering röstat emot förslag som skulle försvåra skatteflykt, och underlåtit att trycka på för starkare regler. Det skriver organisationen Oxfam i en ny rapport. 

I rapporten granskas ett antal skatteprocesser inom EU och OECD där Sverige haft möjlighet att påverka. En av dessa är frågan om offentlig land-för-land-rapportering där Sverige spelat en avgörande roll i att stoppa EU-förslaget som skulle tvinga storföretag att redogöra offentligt hur mycket skatt man betalar i olika länder. Detta är något som skulle minska skatteflykten kraftigt. I den senaste omröstningen förra året kunde förslaget ha gått igenom. Sverige valde dock att rösta emot förslaget tillsammans med EU:s skatteparadis Irland, Malta, Luxemburg med flera och förslaget stoppades med endast en rösts övervikt, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Oxfam lanserar i samband med rapporten också en mediekampanj med stora annonser i bland annat Dagens Nyheter och med filmer på sociala medier.

I rapporten kräver Oxfam att:

  • Sverige tar ställning för, samt aktivt driver på införandet av offentlig land-för-land-rapportering i EU.
  • Sverige verkar för skarpare kriterier för EU:s svarta lista över skatteparadis.
  • Sverige verkar för att processen för svartlistning ses över och ökar i transparens.
  • Sverige verkar för minibeskattning inom OECD BEPS 2.0 samt upphör att blockera åtgärder inom OECD som syftar till förändrade internationella skatteregler och beskattning av digitala tjänster.
  • Sverige verkar genom OECD för att internationella skatteregler tar hänsyn till och förbättrar utvecklingsländers skattesystem.

Läs rapporten här.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.