Trots att alla riksdagspartier säger sig vara emot skatteflykt så har Sveriges regering röstat emot förslag som skulle försvåra skatteflykt, och underlåtit att trycka på för starkare regler. Det skriver organisationen Oxfam i en ny rapport.
I rapporten granskas ett antal skatteprocesser inom EU och OECD där Sverige haft möjlighet att påverka. En av dessa är frågan om offentlig land-för-land-rapportering där Sverige spelat en avgörande roll i att stoppa EU-förslaget som skulle tvinga storföretag att redogöra offentligt hur mycket skatt man betalar i olika länder. Detta är något som skulle minska skatteflykten kraftigt. I den senaste omröstningen förra året kunde förslaget ha gått igenom. Sverige valde dock att rösta emot förslaget tillsammans med EU:s skatteparadis Irland, Malta, Luxemburg med flera och förslaget stoppades med endast en rösts övervikt, skriver organisationen i ett pressmeddelande. Oxfam lanserar i samband med rapporten också en mediekampanj med stora annonser i bland annat Dagens Nyheter och med filmer på sociala medier.
I rapporten kräver Oxfam att:
- Sverige tar ställning för, samt aktivt driver på införandet av offentlig land-för-land-rapportering i EU.
- Sverige verkar för skarpare kriterier för EU:s svarta lista över skatteparadis.
- Sverige verkar för att processen för svartlistning ses över och ökar i transparens.
- Sverige verkar för minibeskattning inom OECD BEPS 2.0 samt upphör att blockera åtgärder inom OECD som syftar till förändrade internationella skatteregler och beskattning av digitala tjänster.
- Sverige verkar genom OECD för att internationella skatteregler tar hänsyn till och förbättrar utvecklingsländers skattesystem.
Läs rapporten här.
Redaktionen