Oppositionsledare arresterad i Tanzania


"Tack, nu fick jag 550 miljoner från Sverige" Från den kenyanska tecknaren Gados Twitterkonto.

Situationen i Tanzania efter det omtvistade valet blir allt värre.  Enligt internationella medier har arresterades oppositionens presidentkandidat Tundu Lissu under tisdagen. Enligt medieuppgifter har han nu släppts. Texten uppdateras.

Tundu Lissu arresterades under tisdagen några timmar efter att flera andra oppositionspolitiker fängslats sedan de uppmanat till protester mot det som oppositionen betecknar som valfusk. Enligt officiella siffror fick president John Magufuli 84 procent av rösterna i valet den 28e oktober och hans parti CCM tog 97(!) av platserna i parlamentet.

I en kommentar på Twitter skriver utrikesminister Ann Linde att hon är oroad över utvecklingen.

Tanzania har genom åren varit ett av Sveriges största mottagare av bistånd. Sedan 2017 har biståndet minskat, men fortfarande (uppgifter från 2019) sker ett omfattande samarbete med staten inom utbildningsområdet. 

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.