Kenyanska journalister misstänkta för folkrättsbrott


Våldet i samband med valet 2007. Foto från Twitter.

En kenyansk radiojournalist misstänks för att 2007 ha dirigerat attacker som lett till mord, våldtäkter, skadegörelse och fördrivning av tusentals personer. En kenyansk advokat sitter idag häktad i internationella brottmålsdomstolen i Haag i väntan på att domstolen ska ta upp målet. Ytterligare en journalist anklagas för övergrepp i rättssak.

I början av november flög Paul Gichero, en kenyansk advokat, till Nederländerna för att överlämna sig själv till internationella brottmålsdomstolen i Haag. Sedan dess är han häktad i väntan på att domstolen ska ta upp målet. Tillsammans med två andra, varav en är journalist, är han misstänkt för att ha betalat vittnen som vittnat i ett mål ICC drev mot kenyanska politiker och en annan journalist, Joshua Sang, som genom sina radioprogram anklagats för att uppmana till våld.

Bakgrunden till fallet är följande: I december 2007 genomfördes en folkomröstning om att anta en ny konstitution i Kenya. Men innan valresultatet i var färdigräknade uppstod blodiga konflikter mellan grupper. 1000 personer dödades, fler än 900 våldtäkter rapporterades och mer än 350 000 människor flydde för att undvika våldsamheter. Åklagare vid ICC fick tillstånd att inleda ett brottsmål 2010. Det var främst två sidor i konflikten efter valet som utreddes för folkrättsbrott. Den ena var sidan som stödde Uhuru Kenyatta och den andra var grupper som stödde William Ruto vars anhängare i Rift Valley attackerat personer som tillhörde samma etniska grupp som Kenyatta. Här finns alltså en parallell till händelserna i samband med folkmordet i Rwanda då radiojournalisten Hassan Ngeze uppmanade till utrotning av landets tutsier.

De misstänkta allierade sig senare och ställde upp gemensamt i det senaste presidentvalet där Kenyatta vann. ICC la därefter ner åtalet mot Kenyatta och han kan inte längre åtalas. Däremot är det osäkert om William Ruto kan åtalas. 

Ruto anklagades tillsammans med radiojournalisten Joshua Sang. Journalisten misstänks för att ha dirigerat anhängare till Ruto att attackera motståndare eller personer och grupper som tillhörde en viss etnisk grupp. Dessa attacker ska ha lett till mord, våldtäkter, skadegörelse och fördrivning av tusentals personer. Under förundersökningen tog en rad vittnen bort sina vittnesmål och det framkom att flera hade hotats och eller mutats. En av de som anklagas för att ha mutat vittnen och som är misstänkt för övergrepp i rättssak är journalisten Walter Osapiri Barasa

Petter Bolme

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.