En ledare världen förstår


Trumps twitterkonto.

KRÖNIKA. Oavsett hur den slutgiltiga sammanräkningen i USA går så har det Trump står för vunnit ur ett globalt perspektiv. Och runt om i världen finns ledare som mer än gärna följer i hans fotspår.

Nej, det här är inte ytterligare en i raden av analyser av det ännu inte färdigräknade valet i USA (som inte är det amerikanska valet, det finns många amerikanska val).  Men oavsett hur den slutgiltiga sammanräkningen går så har det Trump står för vunnit ur ett globalt perspektiv. Trump har visat att det är jargonen, stilen och attityden som väljarna premierar, att fakta och sanning inte har någon större betydelse, att det inte är något problem att uttala sig som vinnare innan resultatet är sammanräknat och en massa annat som jag inte behöver räkna upp här. 

Och omvänt, ett mer försiktigt, resonerande sätt är ingen framgångsfaktor i ett val. Åtminstone inte 2020. Auktoritära, karismatiska ledare världen över vet att även om USA kanske inte uppskattar deras politik, så har landet en president som gillar deras stil. Och omvänt, så har demokraterna, Biden och idén om det demokratiska samtalet förlorat, oavsett hur det går i den slutgiltiga sammanräkningen i USA. 

Runt om i världen följer auktoritära ledare Trumps väg och det kvitto de fått från natten är att modellen fungerar – och att den kan utvecklas vidare. I slutet av förra veckan skedde ett annat val som det rapporterats betydligt mindre om, det i Tanzania.  Där tilläts varken internationell media eller oberoende observatörer och när oppositionens ledare protesterade mot valfusk så blev de – självklart – fängslade, något vi utförligt rapporterat om här och här. Dessa och andra övergrepp hindrade inte Sydafrikas president Cyril Ramaphosa för att hylla sin ”broder” till hans stora seger.

Igår den 3/11 fängslades och misshandlades också oppositionsledaren och musikern Bobi Wine i Uganda (som vi tidigare intervjuat här) strax efter att han registrerat sin kandidatur till presidentposten.

Ytterligare ett tveksamt val avgjordes i dagarna: I Elfenbenskusten som vi tidigare rapporterat om  fick den sittande presidenten som ställde upp en tredje gång, trots att det inte är förenligt med konstitutionen, över 80 procent av rösterna, sedan stora delar av oppositionen bojkottat valet. Och i El Salvador blir president Bukele allt mer hotfull i sina utfall mot landets oberoende medier.

Så kan uppräkningen fortsätta. Nu till helgen (8/11) väntar valet i Myanmar (Burma) där befolkningsgruppen rohingyer utsätts för brutal förföljelse, samtidigt som demokratiinstitutet IDEA menar att val är viktigare än principer om mänskliga rättigheter.

Nej, det är inte lätt att hitta ljuspunkter denna höst. Faktum är att jag bara kommer på en: folkomröstningen i Chile om en ny konstitution som genomfördes den 25/10. Det var respektfullt, värdigt – och hoppingivande!

David Isaksson

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.