Quino har avlidit – men Mafalda lever för alltid!


Mafalda - älskad inte bara i Latinamerika. Här som frimärke i Uruguay. Foto: Shutterstock.

Den argentinske serieskaparen Joaquin Salvador Lavado, mera känd under pseudonymen Quino, har avlidit i sin hemstad Mendoza i Argentina 88 år gammal. Eduardo Berezán minns en älskad, sexårig granne.

Han var ingen serietecknare som helst, Quino skapade den världskända seriefiguren Mafalda, en sexårig flicka som ägnade det mesta av sin tid att reflektera med stark ironi över livet i stort och tillståndet i världen. Hon älskade Beatles och avskydde förtryck och orättvisor. 

Mafalda bor i en typisk medelklassfamilj i Buenos Aires, med mamma, pappa och en lillebror som kallas Lillen. Hon är kulturrebellen, ett barn av sextiotalet som ständigt ifrågasätter de vuxnas sätt att leva, deras konformism och uppenbara politiska konservatism.

Hon umgås ofta med sina vänner i kvarteret. Felipe som avskyr skolan och ligger ofta efter med sina läxor, Manolito som jobbar i sin pappas mataffär och vill bli en stor kapitalist när han blir stor, Susanita, klassisk blondin vars högsta dröm är att bli mor och hemmafru, Miguelito, drömmaren med funderingar som ingen begriper sig på, Lillen, Mafaldas lillebror som gillar soppa till skillnad från stora systern och lilla Libertad (Frihet) hon är liten till växten, men ännu mer rebellisk och frispråkig än Mafalda själv. 

Mafalda skapades 1962 för en reklamkampanj som egentligen inte blev av. Serien publicerades till sist två år senare i en veckotidning som hette Leoplan.  Mafalda lades ner 1973 men populariteten var så stor utanför Argentinas gränser att serien publicerades i flera länder i Latinamerika, Europa och även i Asien 

Quino själv började teckna i unga år. Fick sin första serie publicerad när han var 18 år. Efter militarkuppen i Argentina 1976 flydde han till Italien och sedan till Spanien där han blev spansk medborgare 1990. Just 1976 lätt Quino UNICEF använda Mafalda för att illustrera den internationella barnkonventionen. 

Quino är nu urtiden men den sexårigen Mafalda lever vidare, alltid reflekterande alltid kritisk och alltid aktuell.

Eduardo Berezán    

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.