Ökat svenskt stöd till FN:s livsmedelsprogram


WFP arbetar på plats i Nepal. Foto: WFP.

NYHET. Sverige har beslutat öka sitt stöd till FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP). Det nya stödpaketet uppgår till 170 miljoner kronor.

– Världen står inför den värsta humanitära krisen sedan Förenta Nationerna grundades för 75 år sedan. Konflikt, klimatförändringar, ekonomiskt kaos och nu senast covid-19 har gjort de hungriga hungrigare, och de fattiga fattigare, säger David Beasley, chefen för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) i ett pressmeddelande från regeringen.

Den humanitära situationen och hälsoläget i världen har förvärrats avsevärt till följd av covid-19. Pandemin beräknas leda till en fördubbling av antalet människor som lider av akut hunger till 265 miljoner i år. Det svenska stödet som ingår i den ordinarie biståndsbudgeten, fördelas på FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) och Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD). Stödet inbegriper även medel till Sidas humanitära anslag.

– Vi står inför den största hungerkatastrofen någonsin. Behoven av humanitär hjälp ökar samtidigt som fler länder minskar sitt bistånd, mitt i denna kris. Sverige kommer dock stå fast vid enprocentmålet och arbetar aktivt för att fler länder ska ta ett större ansvar. Klimatkrisen, pandemin och hungerkrisen hänger samman och vi måste alla göra vad vi kan för att möta detta, säger biståndsminister Peter Eriksson.

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.