Ökat svenskt stöd till FN:s livsmedelsprogram


WFP arbetar på plats i Nepal. Foto: WFP.

NYHET. Sverige har beslutat öka sitt stöd till FN:s livsmedelsprogram World Food Programme (WFP). Det nya stödpaketet uppgår till 170 miljoner kronor.

– Världen står inför den värsta humanitära krisen sedan Förenta Nationerna grundades för 75 år sedan. Konflikt, klimatförändringar, ekonomiskt kaos och nu senast covid-19 har gjort de hungriga hungrigare, och de fattiga fattigare, säger David Beasley, chefen för FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) i ett pressmeddelande från regeringen.

Den humanitära situationen och hälsoläget i världen har förvärrats avsevärt till följd av covid-19. Pandemin beräknas leda till en fördubbling av antalet människor som lider av akut hunger till 265 miljoner i år. Det svenska stödet som ingår i den ordinarie biståndsbudgeten, fördelas på FN:s världslivsmedelsprogram (WFP) och Internationella jordbruksutvecklingsfonden (IFAD). Stödet inbegriper även medel till Sidas humanitära anslag.

– Vi står inför den största hungerkatastrofen någonsin. Behoven av humanitär hjälp ökar samtidigt som fler länder minskar sitt bistånd, mitt i denna kris. Sverige kommer dock stå fast vid enprocentmålet och arbetar aktivt för att fler länder ska ta ett större ansvar. Klimatkrisen, pandemin och hungerkrisen hänger samman och vi måste alla göra vad vi kan för att möta detta, säger biståndsminister Peter Eriksson.

Redaktionen

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.