Nyskriven pjäs om Belarus kommer till Dramaten


Medlemmar i det demokratiska rådet Maria Kolesnikova, Pavel Latushka och Olga Kovalkova in en protest den 23e augusti 2020. Foto: Shutterstock

Den 27e oktober är det uppläsning på Dramaten av den belarusiske dramatikern och filmregissören Andrej Kurejtjyk (stavas även Andrei Kureichiks) alldeles nyskrivna pjäs om den dramatiska utvecklingen i landet. Det bekräftar Andrej Kurejtjyk för Global Bar Magazine.

Pjäsen som på engelska heter ”Insulted. Belarus(sia)” och på svenska ”Sista droppen. Belarus(sia)” är precis klar och handlar om den första månaden av revolutionen i Belarus. Den beskriver händelseutvecklingen genom ett antal personers ögon, däribland också Lukasjenka som i 26 år haft makten i landet och som med våld stoppat alla försöka till fredlig övergång efter presidentvalet. Pjäsen är en del av ett omfattande internationellt samarbete och den kommer att läsas på sextio fem platser i sammanlagt sjutton länder.

När Global Bar Magazine får tag på Andrej Kurejtjyk befinner han sig i Ukrainas huvudstad Kyiv:
– Pjäsen är precis nyskriven och handlar om den första månadens protester. Alla huvudkaraktärer bygger på verkliga personer, som Lukasjenka, hans son, oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja och andra personer som inte är så välkända utanför vårt land, men som betyder mycket för människor i Belarus, till exempel Alexander Taraikovsky som var en av revolutionens första offer och som dödades med två kulor den 10e augusti. Jag berättar historien genom människor som torterats, men också genom folk som står nära makten. Det är den verkliga berättelse om mänskor som ger olika beskrivningar av hur de tolkar situationen, berättar Andrej Kurejtjyk. 

Stämmer det att Lukasjenka själv är med i pjäsen?
– Ja,  absolut, vi får höra honom liksom människor som stödjer honom, för en av mina tankar med pjäsen är just att vi ska få höra olika sidor och perspektiv på det som nu sker.

Pjäsen har precis översatts till svenska av Mikael Nydahl som bland annat är verksam vid Ariel förlag.
– Vad pjäsen kan bidra med är ett inifrånperspektiv från de människor som är indragna i revolutionen: du möter både kravallpolis och demonstranter, gymnasielärarna som i alla år ”skött” valfusket. Skulle jag peka på någonting så är det hur komplext allting och hur sammantvinnande människor är: Det är demonstranter mot kravallpolis, men på det privata planet hänger de nära ihop och det som sker nu river upp djupa mellan familjemedlemmar. Om revolutionen fortsätter att vara fredlig och lyckas, är detta något som det nya Belarus kommer att få brotts mycket  med. Många är traumatiserade av våldet, men många är också traumatiserade av att ha utövat våld mot andra, berättar Mikael Nydahl.

Andrei Kurechik är välkänd dramatiker och regissör i Belarus och har bland annat regisserat den mörka komedin GaraSh om bilmekaniker som arbetar i utkanten av huvudstaden Minsk. Han är också en av medlemmarna i den belarusiska oppositionens samordningsråd.

– Jag ser verkligen fram mot att komma till Sverige och vara en del av uppläsningen. Det enda som oroar mig är om pandemin kan lägga hinder i vägen, fortsätter Andrei Kurechik.

Regissör är författaren och dramatikern Dmitri Plax. Föreställning blir i form av en läsning med skådespelare på scen och den kommer även att sändas digitalt. 

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.