Myanmar: Svenska organisationer i öppet brev till IDEAs chef


I ett öppet brev till IDEAS chef Kevin Casas-Zamora uttrycker sju svenska organisationer sin starka oro över den app och den databas som ingår i det samarbete som International IDEA bedriver med Myanmars valmyndighet. Organisationens chef har nu svarat. Samtidigt riktar Kanadas biståndsmyndighet kritik mot IDEA.

I brevet, som är undertecknat av Civil Rights Defenders, Act Svenska kyrkan, Palmecentret, Svenska Burmakommittén, Human Rights Watch och Swedish Rohingya Association skriver organisationerna bland annat: 

”We are also deeply alarmed by reports of candidates being threatened and targeted with hate speech on basis of their ethnicity and origin.”

Organisationerna uppmanar IDEA att säkerställa att uttrycket ”bengali” tas bort från appen. IDEAs chef Kevin Casas-Zamora har nu svarat organisationerna och bjudit in dem till samtal. I svaret står bland annat:

”International IDEA understands well the sensitivities related to categories of ethnicity and religion in Myanmar. Hence, we had already decided to withdraw our association with the mVoter2020 application and refrain from promoting it given its potential to infringe on human rights and adversely affect election security and integrity. We communicated our decision to the UEC earlier this week.”

Svaret är i linje med ett uttalande som IDEA nyligen gjorde där man säger att man inte har någon möjlighet att påverka den information som kandidaterna måste lämna.

IDEAs kommunikationschef Alistar Scrutton säger vidare till Global Bar Magazine att vad chefen för kontoret i Myanmar Marcus Brand gör eller skriver på sitt twitterkonto är helt igenom upp till honom. International IDEA har alltså inga synpunkter på att Marcus Brand blockerat den kritiska organisationen Justice for Myanmar, eller att han anser att medier och civilsamhälle talar osanning.

Kanada är en av grundarna till International IDEA och på Global Affairs Canada (landets motsvarighet till Sida men med ett bredare mandat). säger myndighetens talesperson Angela Savard att:

“We consider the inclusion of any terms that deny the Rohingya their identity, including the term ‘Bengali,’ as potentially damaging to a peaceful and inclusive pre-election environment.”

Martin Gemzell är chef för Asien-programmet på Civil Rights Defenders och en av de organistioner som undertecknat brevet. 

Är ni nöjda med svaret från IDEA? 
– Civil Rights Defenders välkomnar IDEAs besked att de distanserar sig från appen och att de har försökt förmå valkommittén att göra ändringar i den. Samtidigt bygger informationen i appen på en databas som IDEA själv utvecklat och där man, så vitt vi förstår, alltså aktivt valt att använda just dessa rasistiskt motiverade kategoriseringar. Detta bidrar till att förneka rohingyer deras rätt till identitet och deras möjligheter att delta i valet. Det är oacceptabelt, inte minst i ljuset av de omfattande kränkningar som Rohingyer utsatts för i närtid. 

Vad kommer ni att göra nu i frågan? 
– Det är mycket problematiskt att IDEAs landrepresentant i Burma uttryckt att mänskliga rättigheter inte ligger inom ramen för IDEAs mandat. Nu förutsätter Civil Rights Defenders att IDEA plockar bort rasistiska etiketter även ur den egna databasen som appen bygger på. Vi förutsätter även att IDEA framöver tar tydligt avstånd från liknande rasistiska formuleringar samt inte ger finansiellt eller tekniskt stöd till de mekanismer som används för att förneka rohingyer deras rättigheter och bygga upp ett apartheid-liknande system. Vi förstår inte hur sådant stöd går ihop med IDEAs uppdrag och vill påminna IDEA om att Konventionen om Medborgerliga och Politiska Rättigheter fastslår att alla har rätt att delta i det offentliga livet och ställa upp i val, oberoende av individens etniska ursprung. Som människorättsorganisation med många partnerorganisationer i Burma kommer Civil Rights Defenders att fortsätta påminna om vikten att internationella aktörer som IDEA ställer krav på burmesiska myndigheter att respektera medborgerliga och politiska rättigheter.

Organisionen Justice for Myanmar är fortsatt kritisk. ”Nu räcker det med ursäkter, se till så att appen tas bort” skriver man på twitter.

Enligt vad Global Bar Magazine kan se är appen fortfarande uppe. Någon formell inbjudan från IDEA till ett möte har när detta skrivs ännu inte kommit till de organisationer som undertecknade uppropet.

David Isaksson

Vad gäller frågan?

Den valapp som tagits fram inför valet i Myanmar innehåller rasistisk och nedsättande information om rohingyas. Appen ingår i ett i huvudsak EU-finansierat stöd till valprocessen i land som bland annat genomförs av International IDEA. Läs tidigare artiklar här och här. Lyssna på Global Podd #31 där Marcus Brand intervjuas här.

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.