Fortsatt kritik mot IDEA i Myanmar


Den kontroversiella valpen i Myanmar som nu plockats ned.

Organisationen International IDEA:s agerande i Myanmar fortsätter att väcka kritik, såväl i landet som internationellt. Organisationens representant i Myanmar anklagar civilsamhälle och medier för att ljuga. Samtidigt är åtminstone en webbversion av den kontroversiella appen där rohigyas döptes om till ”bengalis” kvar.

Global Bar Magazine och Global Podd har rapporterat om den storm av kritik som international IDEA:s utvecklig av en kontroversiell valapp väckt.

I intervjun med Global Bar Magazine uttryckte chefen för IDEA:s kontor i Myanmar Marcus Brand besvikelse över att media och organisationer inom civilsamhället valt att öppet kritisera organisationen, istället för att prata med International IDEA. Nu har Marcus Brand vald att blockera en av sina mest högljudda kritiker, nätverket Justice for Myanmar, på Twitter.

Han anklagar också media och civilsamhället för att fara med osanning i sin kritik mot International IDEA.

Dessförinnan har IDEA valt att plocka bort en del information kring lanseringen av appen på projektets webbsida, något som i sig fått hård kritik. 

Nätverket Justice For Myanmar skriver i ett uttalande:
“We are shocked that instead of removing the racist and discriminatory content in the mVoter 2020 app, International IDEA and STEP Democracy have removed records that detail their role in developing and funding the app, and their comments during the app launch. This raises serious concerns over a lack of transparency and accountability by international organisations involved in this democracy-promotion project. This sends the wrong message to the Myanmar government, suggesting that it is OK to delete records when there are questions of wrongdoing, instead of taking responsibility and upholding principles of transparency.”

Appen borta?
Enligt nyhetsbyrån Reuters har appen nu tagits ned, men när vi kontrollerar så fionns den åtminstone kvar som webbsida. Till Reuters säger Pierre Michel på EU-kommissionens kontor i Myanmar att EU skulle ha varnats över att appen innehöll diskriminerade uppgifter. Reuters och AP rapporterar vidare att en av få rohigya-kandidater som finns med i appen nu diskvalificerats, dock är det inte klarlagt om detta har med appen i sig att göra. Enligt AP säger personen i fråga, Aye Win:

“We were not informed and didn’t have a chance to argue not to use the Bengali label about us in the app. It’s like an abuse of our rights.”

Ytterligare en kandidat som diskvalficreats är U Pho San. Detta på grund av att hans son en gång i tiden anslt sig till en gerillrörelse som var motståndare till militären, rapporterar tidningen Irrawaddy.

Global Bar Magazine har bett International IDEA att bekräfta om man står bakom Marcus Brand i hans uttalande om att media och civilsamhället ljuger.

Texten har uppdaterats med aktualiserad information om appen.

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.