Den vietnamesiska bloggaren och människorättsaktivisten Pham Doan Trang som greps av polis i Saigon för två veckor sedan riskerar ett 20-årigt fängelsestraff för ”propaganda mot den socialistiska republiken Vietnam”. Allt fler aktivister som kritiserar enpartistaten Vietnam tystas nu av regimen.
– Situationen för mänskliga rättigheter försämras alltmer, konstaterar utrikesminister Ann Linde i ett uttalande idag.
Det var natten mellan den 6 och 7 oktober som polis och så kallade specialstyrkor stormade Pham Doan Trangs hem i Saigon och förde bort henne. Hon är en välkänd och populär journalist och bloggare som under många år har kämpat för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet i Vietnam och lika länge utsatts för trakasserier av myndigheterna. För några år sedan fick hon båda sina knän sönderslagna av polis vid en klimatdemonstration i Hanoi, och är sedan dess handikappad.
Pham Doan Trang, som är 42 år, skriver och bloggar i olika forum, bland annat The Vietnamese Magazine och nättidningen Luat Khoa. Hon har skrivit flera böcker, bland dem Politics for the Common People, A Handbook for Families of Prisoners och On Non-Violent Resistance Techniques och var med och startade bokförlaget the Liberal Publishing House. Förra året fick hon Reportrar utan gränsers internationella pressfrihetspris i kategorin Påverkan.
Enligt åtalet har Pham Doan Trang ”producerat, förvarat och spridit” propagandamaterial som kritiserar den socialistiska republiken Vietnam, ett brott som kan ge upp till 20 år i fängelse.
Trang var väl medveten om att hon riskerade att bli bortförd och tystad. Bara i år har 55 demokratiaktivister fängslats i Vietnam, och enligt människorättsorganisationer finns det omkring 250 samvetsfångar i vietnamesiska fängelser. Redan i maj förra året lämnade hon ett brev till sina medarbetare och bad dem att publicera det om hon själv skulle bli arresterad. I brevet, som vi publicerar i sin helhet här intill, ber hon att aktioner för att få henne fri inte enbart ska gälle hennes själv utan alla samvetsfångar i Vietnam.
”I don’t need freedom just for myself, that would be too easy. I want something much greater: freedom and democracy for all of Vietnam. It might see like some grand goal, but it’s totally possible, with your support”, skriver hon.
Trang slår också fast att hon inte kommer att erkänna sig skyldig till något brott, eftersom hon är oskyldig. Och hon har en vädjan, att vännerna ordnar så att hon kan få sin gitarr till fängelset. ”For me, the guitar is like my Bible.”
Kommunistpartiet håller kongresss
Varför regimen har trappat upp jakten på demokratiaktivister den senaste tiden är oklart. Ett skäl kan vara att det styrande kommunistpartiet förbereder sin nationella kongress i januari 2021, ett evenemang som äger rum vart femte år och som firas över hela landet med flaggor, affischer och slagord. Genom att gripa potentiella aktivister nu ser man till att kongressen kan genomföras utan folkliga protester, är en hypotes. Regimen skickar också en kraftfull signal till potentiella demokratiförsvarare att avstå från alla former av protester under kongressperioden.
Anmärkningsvärt är att gripandet av Trang ägde rum natten efter att Vietnam och USA avslutat sin årliga dialog om mänskliga rättigheter i Vietnam. Under de här samtalen tar man upp ämnen som yttrandefrihet, religionsfrihet, rättsstatens principer och andra teman kring mänskliga rättigheter.
Även EU nyligen har diskuterat mänskliga rättigheter med Vietnam, i samband med undertecknandet av ett nytt frihandelsavtal i augusti i år. I avtalet lovar Vietnam att leva upp till internationella konventioner om mänskliga rättigheter. Om frihandelsavtalet påverkas av gripandet av Trang är oklart, EU lär vänta med den bedömningen tills domen har fallit.
Moderat fråga i Riksdagen
Moderaternas utrikespolitiske talesperson Hans Wallmark har efter gripandet av Trang begärt svar från utrikesminister Ann Linde om vad regeringen tänker göra för att motverka”övergreppen mot och förtrampandet av mänskliga fri- och rättigheter i den kommunistiska enpartistaten Vietnam”.
I svaret, som publicerades idag onsdag på riksdagens hemsida, konstaterar Ann Linde att regeringen är medveten om att situationen för mänskliga rättigheter i Vietnam har försämrats. Hon hänvisar till en rapport om mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Vietnam som regeringen publicerade förra året, och slår fast att ”sedan dess har utvecklingen fortsatt att försämras och gripandet av bloggaren och MR-försvararen Pham Doan Trang är ytterligare ett oroande exempel”. Ann Linde betonar vidare att Sverige kommer fortsätta att ha en dialog med Vietnam om demokrati, mediefrihet och mänskliga rättigheter, via ambassaden i Hanoi, EU och FN.
Agneta Carleson