Bli glad: Inga oljebossar bland Bidens rådgivare!


Pocerady kolkrafverk i Tjeckien.Foto: Shutterstock.

Joe Biden har lovat att om han blir president så kommer det inte att finnas några personer med koppling till fossil energi bland hans rådgivare. 

Detta kan man utläsa av de etiska riktlinjer som Biden-Harris lagt fram för sitt ”övergångsteam”, den grupp av experter som ska stödja Biden och Harris under den första perioden efter en (eventuell) valseger.  Beslutet är en följd av att ett 60-tal inflytelserika demokratiska donatorer uppmanat Biden att välja rådgivare som inte har några kopplingar till olje, kol- och gasindustrin. 

Av planen framgår också att personer som de senaste tolv månaderna registrerat sig som lobbyister (detta krävs i USA, men inte i Sverige!) bara kan komma ifråga som medlemmar av övergångsteamet efter ett särskilt godkännande.

Så här står det i planens första punkt:

  1. Transition team members will avoid both actual and apparent conflicts of interest. More specifically, Transition team members may not participate in any particular Transition matter that they know may directly conflict with a financial interest of the member, an immediate family member, partner, client or other individual or organization with which the member has or has had a business relationship within the past 12 months. Even if there is no direct conflict, a team member will bring to the General Counsel’s attention any potential for the appearance of a conflict. An appearance of a conflict exists when the circumstances are such that a reasonable person would question the impartiality of a Transition team member or conclude that that member’s work on a particular matter would undermine public confidence in the Transition Team. 

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.