Bli glad: Gröna fonder går bäst!


Vindkraftverk på Öland. Foto: David Isaksson

Sparare som placerat sina pengar i gröna fonder har tjänat stort på det. Allra bäst har det gått för fonder som placerar i hållbar energi där Handelsbanken Hållbar Energi gått upp med 37 procent, visar fondplaceraren Avanzas genomgång.

Det senaste kvartalet ligger Handelsbanken Hållbar Energi i topp med en uppgång på 37 procent Det visar Avanzas genomgång av hur fonderna gått under året. I sin analys skriver Avanza så här:

Två viktiga faktorer till det positiva investerarsentimentet kring ny energi är sannolikt ECB:s krispaket som innehåller en stor del öronmärkta pengar till gröna investeringar. Den andra är det amerikanska presidentvalet där presidentkandidaten Biden lagt fram ett stort investeringsförslag om att göra USA 100 procentberoende av grön el från 2035.

Och om fond som går allra bäst den Svanen-märkta fonden Handelsbanken Hållbar Energi som gått upp med 37 procent skriver Avanza så här:

Fonden förvaltas av Patric Lindqvist. Han letar bolag globalt som utvecklar eller använder teknologier och metoder för att begränsa den globala uppvärmningen genom att direkt eller indirekt begränsa utsläpp av koldioxid och andra växthusgaser. Gärna i bolag som kan bidra till effektivare energianvändning genom alternativa energikällor eller miljöteknik. Amerikanska bolag utgör största delen av fonden på drygt 36 procent, följt av kinesiska bolag på drygt 17 procent och norska bolag är tredje störst på drygt 8 procent.

I veckan meddelade Skandia att de utesluter 25 stora fossilbolag med omedelbar verkan och sätter ett mål på 75 procents minskning av fossila investeringar till 2025. Handelsbanken är den enda storbank som redan gjort sig av med alla fossilbolag i princip alla i sina fonder, med undantag för bolag som har omställningsplaner i enlighet med Parisavtalet. Swedbank och Länsförsäkringar har också tagit beslut om att anpassa investeringarna i linje med Parisavtalet, även om Länsförsäkringar saknar ett tidsatt mål, skriver Fair Finance guide.

– Vi hoppas att det här leder till att fler banker och pensionsbolag skyndsamt säljer av fossilbolag som inte kan eller vill ställa om i enlighet med Parisavtalet, säger Jakob König. Vi väntar nu på att Nordea, Danske bank och SEB ska komma med tydliga mål om att fasa ut fossilt och ställa om sin finansiella verksamhet i enlighet med Parisavtalet. Det finns ingen framtid i fossil energi, varken ekonomiskt eller miljömässigt, säger Jakob König på Fair Finance guide.

Vill du höra mer om Fair Finance guide? I Global Podd #20 intervjuade vi Jakob König om fonder och hållbarhet. Lyssna här! 

Redaktionen

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.