Tusentals tibetaner förs till arbetsläger


"Träning" av bönder i tvångsarbete i Chamdo,Tibet. Fotocredit: Tibets Chamdo, 2016.

Kina har fört upp mot 500 000 tibetaner till arbetsläger liknande de i Xinjiang där tusentals uigurer hålls fångna. Det avslöjas i en rapport från forskaren Adrian Zenz  som fått stor spridning. Nu kräver en grupp parlamentariker från bland annat Sverige att sanktioner införs mot de ansvariga i Kina.

I Tibet har Kina skapat fler arbetsläger där man tvingar bönder till tvångsarbete under slavliknande former, rapporterar internationella medier.  Det hela görs systematiskt, centraliserat och i massiv skala, avslöjar den tyske antropologen Adrian Zenz i en rapport som precis publicerats.

Dessa arbetsläger är en form av modernt slaveri. Kina påstår att det är fråga om yrkesutbildning när det istället handlar om hjärntvätt och indoktrinering. Makthavare i Peking ger order om att tibetaner ska skickas till olika delar av Kina. Under de första sju månaderna i år har över en halv miljon tibetaner i olika åldrar drabbats. De måste också lära sig kinesiska i lägren innan de skickas iväg. 

Kina tränar också lojala partimedlemmar genom paramilitära organisationer. Tibet har blivit en polisstat med total övervakning där familjemedlemmar tvingas rapportera varandra.

Kinas agerande syftar bland annat till att minska buddhismens inflytande. Tibetaner tvingas lämna sina förfäders land och sin traditionella livsstil. Kina försöker också ändra tibetanernas livsstil som nomader och jordbrukare till lönearbetare vilket riskerar att de mister sitt kulturella och andliga arv. Xinjiang-lägren har, visar rapporten ”exporterats” till Tibet. Det innebär inte nödvändigtvis inspärrning men tibetaner skickas för att arbeta långt ifrån sina hemorter. Chen Quanguo, före detta chef för kommunistpartiet i Tibet, var ansvarig för upprättandet av lägren i Xinjiang och nu använder man alltså samma typ av övervakningssystem även i Tibet. Småfarmare eller herdar får sitt land eller sina djur konfiskerade. De tvingas bära militärliknande uniformer och blir kraftigt indoktrinerade. Efter det sänds de iväg för att arbeta i det som kallas Tibet Autonomous Region eller i Kina.

Peking har även skapat kvoter för massöverföringen av tibetaner till Kina och inom Tibet. Man vill ha trogna arbetare inom den kinesiska industrin. Flera tusen tibetaner har transporterats till olika delar för att utföra dåligt betalda arbeten inom textilproduktion, jordbruk och på fabriker.

Forskaren Adrian Zenz slutsatser stöds av en internationell grupp av parlamentariker (Inter-Parliamentary Alliance on China, IPAC) från 16 länder. Parlamentsledamöterna kräver nu att omvärlden agerar gentemot det kinesiska kommunistpartiet och att världen inför riktade sanktioner mot de som är ansvariga för tvångsarbetet i Tibet. Man kräver också att en oavhängig, internationell undersökning får genomföras på plats för att undersöka situationen för tibetanerna. En av medlemmarna är Liberalernas Fredrik Malm som också sitter i utrikesutskottet.

 

 Internationella Olympiska Kommittén pressas nu också hårt att ändra sitt beslut att ge Peking de olympiska vinterspelen 2022.

Tomas Nordberg
David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.