Bli glad: Kolkraften minskar i världen!


Pocerady kolkrafverk i Tjeckien.Foto: Shutterstock.

Trots att Kina bygger flera nya kolkraftverk så minskar för första gången användningen av kol som energikälla i världen totalt sätt. Det visar en ny rapport från organisationen Global Energy Monitor.

Enligt rapporten från Global Energy Monitor är orsaken framför allt att stängningen av kolkraftverk i Europa och USA haft en positiv effekt på de totala utsläppen, och detta trots att Kina fortsätter att bygga kolkraftverk. Och även om minskningen enligt rapporten är liten totalt 2,8 gigawatt, eller motsvarande 0,1 procent av den globala kapaciteten så – kanske – den markerar en vändpunkt när det gäller användningen av kol.

En orsak till nedgången är att priset på utsläppsrätter skjutit i höjden i EU, något som skett till stor del tack vare ett svenskt förslag (The Swedish Proposal) som innebar att EU skrotade ett stort antal utsläppsrätter, motsvarande ungefär femtio gånger Sveriges totala utsläpp. Samtidigt visar siffror att en produktionskapacitet motsvarande 189,8 GW kolkraft är under uppbyggnad i världen, något som går emot FN:s generalsekreterares uppmaning till världens länder att inte bygga några fler kolkraftverk:

”But the large number of coal power plants still projected to be built are a looming threat to us all and can undermine our global efforts for carbon neutrality.  I repeat my appeal:  no new coal power plants should be built after 2020.”

Det är framför allt Kina som bygger nya kolkraftverk, medan länder som Vietnam och Japan stoppat eller pausat utbyggnaden. Kina svarar för ca 90 procent av den planerade utbyggnaden av kolkraft i världen. Kinas totala Co-2 utsläpp har också återhämtat sig efter pandemin och ökar nu på nytt. 

– Pandemin har lett till att byggandet av kolkraftverk pausats runt om i världen vilket skapat en unik möjlihet för många länder att omvärdera sin energistrategi för framtiden och skapa en kostnadseffektiv modell är kol ersätts med rena energikällor, säger Christine Shearer som är programchef för området kol på Global Energy Monitor.

The Swedish Proposal är en av de viktigaste politiska framgångarna som Isabella Lövin kan visa upp när hon lämnar sina politiska uppdrag vid årsskiftet.  Även här i Sverige stängs ett kolkraftverk. Vid årsskiftet stänger nämligen det hårt kritiserade kolkraftverket i Värtahamnen i Stockholm som stått för en tredjedel av Stockholm samlade utsläpp. 

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.