Allt fler protester mot våldet i Zimbabwe


Runt om i Afrika protesterar allt fler mot det ökade våldet i Zimbabwe och på kort tid har hashtagen #ZimbabweanLivesMatter trendat på Twitter och nått många miljoner människor. Samtidigt ökar våldet och spänningen i Zimbabwe.

Rörelsen är en protest mot det ökade våldet. Global Podd berättade tidigare om hur tre kvinnliga parlamentsledamöter fördes bort, våldtogs och torterades efter en protestdemonstration. Denna gång gäller protesterna bland annat fängslandet av journalisten Hopewell Chin’ono som rapporterat om hur medel avsatta för pandemin förskingrats av regeringstjänstemän.

Twitter-kampanjen #ZimbabweanLivesMatter startades av sydafrikanska politiker och kändisar, men i Zimbabwe har influencers och kändisar varit försiktiga med att uttala sitt stöd för rörelsen, något som många kritiserat.

Hashtagen är också en reaktion på det hyckleri som många zimbabwiska aktivister upplever från de afrikanska ledarnas sida där den afrikanska unionen snabbt gav sitt stöd till #BlackLivesMatter-rörelsen efter George Floyds död, samtidigt som man var helt tysta efter fängslandet av Hopewell Chin’ono.

Över huvud taget så är situationen i Zimbabwe väldigt osäker och flera personer som vi sökt vågar av rädsla för det som sker inte uttala sig.

–Det skulle ha varit stora demonstrationer den 31 juli, men av rädsla för våldet så vågade sig få ut på gatorna. Pandemin gör det mycket svårt att delta i massiva demonstrationer och regeringen har uttalat att man inte accepterar några protester. Det råder också utegångsförbud efter sex på kvällen, säger en person som följer utvecklingen nära på plats, men som inte vill figurera med sitt namn. Hen tror dock att det kommer att bli än värre framöver:

– Generellt så är spänningen hög, och den kan snabbt leda vidare till ytterligare våldsamheter så vi räknar med att det kommer att bli än mer explosivt och våldsamt inom den närmaste framtiden.

David Isaksson

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.