Abir Al-Sahlani: Sluta hacka på de som engagerar sig!


AL SAHLANI in the EP in Strasbourg

Varje engagemang är viktigt. Att ifrågasätta personer som försöker göra gott är att spela andra krafter i händerna, ofta sällan som en del i desinformationen, skriver EU-parlamentarikern (c) Abir Al-Sahlani i detta debattinlägg.

En reflektion – eller en uppläxning eller utskällning rent av (kan inte bestämma mig än) så här någon vecka efter George Floyds tragiska mord. Jag har sett att folk reagerar på varför det blivit såna reaktioner i Sverige i mina flöden. För vi har tydligen inte reagerat mot att våra äldre dör i covid_19, för vi har inte reagerat mot våldtäkterna, för vi har inte reagerat mot gängkriminalitet, för vi har inte reagerat mot IS, för vi har inte reagerat…

Vet ni vad? Det är vi som reagerar på allt det där som nu också reagerar på polisbrutaliteten. Utan ”whataboutism”-retoriken, som finns till för att förminska en grupp eller kamp för att just det inte passar så bra i betraktarens ögon. Det tar bort fokus från svartas liv, och i det här fallet en svart mans död – en i raden som har blivit offer för polisbrutalism och rasism.

Jag är innerligt trött på detta. Så länge diskussionerna hamnar på den låga nivån och utmynnar i att man inte får tycka något – om man inte tycker något om precis allting – kommer vi inte att komma tillrätta med det verkliga problemet. Vem är ens insatt nog, eller har tillräckligt med tid, för att kunna uttala sig om precis alla samhällsproblem? Orimliga krav föder ett orimligt debattklimat.

Ta inte heller miste, jag är väl medveten om att en del av det vi ser också är en form av desinformation. Att ifrågasätta personer som försöker göra gott är att spela i händerna på andra narrativ som vill skjuta ned vanligt folk av helt andra anledningar än man förstår.

Det är precis den motviljan mot fruktlösa diskussioner, där man snarare attackeras av dumma argument, än berikas av nya perspektiv som gör att vettiga personer inte heller vågar uttrycka sina åsikter eller tankar. Åsikter och tankar som har möjligheten att berika oss övriga. Som behövs, som kan utmana ståndpunkter och som genom kloka resonemang eller erfarenheter till och med kan få oss att ändra åsikt. 

Sluta för bövelen hacka på vårt engagemang. Sluta skriva ”varför har du inte reagerat på ditten och datten”. Varje engagemang är viktigt. Varje medmänniskas kamp eller medkamp är viktig. För mig är kampen för frihet viktig, det är alltför många som inte upplever frihet idag. 

Så reagerar du på något? Starta en aktion, en kampanj. Och många kommer haka på. Black Lives Matter är ett bra exempel på det. 

Hör och häpna, värdet av mitt engagemang bestäms inte av nån annan än den som engagemanget berör. Trovärdigheten av mitt engagemang bestäms inte av nån annan än den det berör. 
Och en annan sak. Världen kretsar inte kring dig och ditt tyckande. Vi är några miljarder på den här jorden som ska samsas. Så, kom över det, gå vidare och var positiv och engagerad!

Abir Al-Sahlani

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.