Är Netflix värre för klimatet än flyget?


Trots att himlen är blå och Kinas utsläpp minskat med 25 procent till slutet av mars räcker inte minskningarna för att stoppa den globala uppvärmningen. Är felet Netflix och andra internetjättar som snart svarar för större utsläpp än flyget?

Blå himmel över Los Angeles och Beijing, industrier och bilar som står stilla, enorma mängder olja som ingen vill köpa. Allt färre som dör på grund av luftföroreningar och ovanpå det ingen som flyger. Detta borde ju leda till en drastisk nedgång av koldioxidutsläppen. Men så är det inte. Data visar att co-2- utsläppen visserligen gått ned med drygt 5 procent, men att det inte räcker för att nå den minskning på 7,6 procent som krävs för att temperaturökningen ska ligga under 1,5 grader.  

Växer explosionsartat

Enligt den internationella samarbetsorganisationen för energifrågor IEA svarar transporter för 20 procent av alla Co2-utsläpp på global nivå. Elproduktion och uppvärmning står för 40 procent industrin svarar för 20 procent. Som en konsekvens av pandemin minskade Kinas utsläpp (till slutet av mars) med en fjärdedel.

Men medan industrier och transporter minskar sina utsläpp så finns det ett område där de växer explosionsartat: internet. Av världens totala elproduktion konsumerades (2019) tio procent av Internet, enligt studier från KTH vilket ungefär motsvarar flygets utsläpp.

Enlig BBC-dokumentären Dirty Streaming  kommer en stor del av energin till världens serverhallar från smutsig energi, olja och kol.

Sedan dokumentären gjorde har som bekant mycket hänt. Till det värre. Enligt beräkningar så har internetanvändandet ökat med 70 procent och streamingen med över tolv procent sedan pandemin bröt ut i början av 2020..

Med tanke på hur vi just nu lever våra liv nu verkar denna internetexplosion i högsta grad rimligt. Och internet kräver energi. Massor med energi – som kan vara genererad från kol, olja eller andra källor vilket BBC-dokumentären Dirty Streaming visade.. Det är här Netflix kommer in i bilden. Femton procent av världens samlade bandbredd används av streamingjätten. Enligt beräkningar motsvarar en minut av världens samlande Netflix-tittande 2497 flygresor (enkel) London-Los Angeles, eller om man så vill de sammanlagda utsläppen av 896 bilar under ett helt år. 

Dags för streaming-skam?

En del talar nu om att vi måste begränsa vårt nätanvändande eller åtminstone blir mer medvetna om konsekvenserna av binge-watching. Lite streaming-skam helt enkelt … 

David Isaksson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.