Horisonten och nålsögat


Ur Landskapsserien, ”Om dynamiska processer i nedre atmosfären”, 2019 Teknik: digitaltryckt textil, broderi. Mått: 140 X 100cm Konstnär: Sara Casten Carlberg

Över, nej där! Strax nedanför eller snarare längs med, löper horisonten, min synnervs riktlinje och följeslagare. Jag orienterar mig och tar stöd mot horisonten. Tecknar i luften, med utsträckt arm, den imaginära linje som skiljer luften från marken. LAND-SKAP. 

Det handlar om seende. Om perspektiv, inblick och insikt. Jag söker utvinna mening lagrad i textil, i darriga streck och lösa trådar. I repetitionerna och i journalernas utsikter, prognoser och utsagor. Mitt synfält minskar långsamt. Det handlar om förändringar i tryck. Som stängda gränser i karantän. Ett provisorium av övergående natur? Bomull eller polyester?

Nålen är vass. Tråden är ovanligt blå och fortfarande dammig, den jag köpte på en marknad i Kreuzberg den varmaste dagen. Den slinkiga, glittriga är från sybehörsaffären i Jerevan där butiksinnehavaren skrev med krulliga siffror. Den neonorangea som fortfarande lyser är från Tokyo Hands, varuhuset som sa sig ha allt. GOLDAFIL Qualitätsnähgarn i 100 procent polyester, 200 meter. 

Jag kisar och trär tråden från Kupan i Mariestad genom nålens öga. Jag blickar inåt, tar spjärn mot horisontlinjen och syr mina stygn. 

I uppförstorat och i digitaltryckt form blir det lilla stygnet överraskande stort. Blir till en stig att vandra på.Här går jag in. Jag vrider till en struktur i datorn och lägger den som olja på vattnet. Jag skärper kontrasten och ett broderat gytter byter färg strax innan det skyms av rinnande lågor. När jag reser är jag både skapare och observatör. Och räddare.

Sara Casten Carlberg längtar till Bryssel där äldste sonen bor.

Sara Casten Carlberg, är konstnär utbildad på Konstfack. I sitt konstnärskap arbetar hon undersökande med måleriska tekniker, främst mot textil. 

www.saracasten.com

Nyhetsbrev

Samtycke

Global Reporting kommer att använda informationen du tillhandahåller på det här formuläret för att hålla kontakt med dig och uppdatera dig kring Global Bar och andra projekt.

Du kan ändra ditt samtycke när som helst genom att klicka på unsubscribe länken i sidfoten på email du mottar från oss, eller genom att kontakta oss på info@globalreporting.net. Vi behandlar din information med respekt. För mer information om våra sekretesspraxis, besök vår hemsida. Genom att klicka nedan godkänner du att vi får behandla din information i enlighet med dessa villkor.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.