Järnvägskillen som vann en Grammy


Imanbek Zeykenov jublar när han fick veta att han vunnit en Grammy.
Så här glad blev Imanbek Zeykenov när han fick veta att han vunnit en Grammy.

19-åringen jobbade på en järnvägstation i en liten stad i Kazakstan. Över en natt blev han stjärn-DJ med en låt mixad utan tillstånd. Nu har Imanbek Zeykenov vunnit en Grammy med sin remix av rapparen Saint Jhns låt Roses – den första Grammyn någonsin till en person från Centralasien. 

Det är nog inte många som hört talas om staden Aksu (eller Jermak) i nordöstra Kazakstan med 40 000 invånare, och det hade nog inte Grammy-juryn heller gjort. Bilderna från staden ser ut ungefär som man tänker sig att den liten småstad ska se ut i utkanten av det en gång så gigantiska sovjetiska imperiet. Kazakstan är ett världens nionde största land och med bara knappt 19 miljoner invånare är det också ett av världens mest glest befolkade länder med bara 6 invånare per kvadratkilometer (ingen som stör dig när du drar upp volymen!).

Det var på järnvägsstationen i staden Aksu som allt började. Och egentligen skulle Imanbek Zeykenov ha blivit kvar inom järnvägen där han började jobba efter gymnasiet. Musiken var hans hobby, men så blev hans definitivt icke-godkända remix av Saint Jhns låt Roses en allt större hit efter att ha delats på ryska sociala medie-plattformar. En officiell version – godkänd av artisten – gjordes med hjälp av ett ryskt skivbolag och därefter klättrade 19-årige Imanbek Zeykenovs version upp till top fem på USAs Billboard 100-lista.

Sommaren 2020 intervjuades han av NY Times, då hade Imanbek, som han numera enbart kallar sig, börjat tjäna pengar och slutat jobba på järnvägen. I en bil poserar han med slättlandskapet i bakgrunden.

Men att det blev just Roses han remixade var mest av allt en slump:
– Jag hade en massa tid då, så jag gjorde lite som jag ville. Det viktigaste var att skapa en känsla i remixen, och det var roligare att göra något kul av en låt som i grunden var rätt sorgsen, förklarar Imanbek Zeykenov i en intervju.

Och så kom då visten i mars 2021 och det går inte att ta fel på hans jublande glädje när juryn meddelar att Imanbek vunnit.

Nu lär det dröja innan Imanbek Zeykenov behöver tänka på att återvända till ett vanligt jobb. Artisterna står i kö för att få jobba med honom och i februari släppte han sina senaste låtar, bland annat en remix i samarbete med David Guetta.

Karriären går som tåget – skulle man kunna säga!

David Isaksson

Sugen på en tågresa i Kazakstan den dag pandemin är över? Här finns en guide

 

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.