DEBATT. HQAI är den enda ledande oberoende globala revisionsstandard för transparens och anti-korruption i det civila samhället och används av ett stort antal länder. Trots detta följs den ännu inte av Sida. Nu måste Sida se till så att man följer denna standard, skriver Josephine Sundqvist, Generalsekreterare för Läkarmissionen.
Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarens egna.
Idag ifrågasätts alltmer transparensen i biståndet som kanaliseras till det civila samhället på global nivå. I detta skede är det viktigt att vi från svenskt håll kan påvisa att det är rättssäkert och utvecklingseffektivt att kanalisera bistånd genom det civila samhällets organisationer. Ett sätt att göra detta är genom en oberoende granskning som visar att pengarna når fram och gör effektiv nytta i stärkandet av demokrati och mänskliga rättigheter. Detta saknas dock än så länge systematiskt inom ramen för Sidas civilsamhällesbistånd.
HQAI är en oberoende revisor för humanitära och utvecklingssektorn. Professionell, ideell och icke-statlig. Genom ett system med oberoende kvalitetssäkring bedömer HQAI organisationers prestationer, anti-korruptionsinsatser och transparens.
CHS är den globala rörelsen och alliansen för effektiv tillämpning av HQAI som etablerad global revisionsstandard för transparens och utvecklingseffektivitet lokalt. Ett fåtal svenska organisationer har anslutit sig till den, men Sida behöver kliva fram och uppmuntra fler att ansluta sig.
CHS-certifieringen har hjälpt oss på Läkarmissionen att bygga mer robusta system för lokalisering, partnerbedömningar, och lokal kapacitetsutveckling. CHS är nämligen mer än bara en checklista. Det är ett kraftfullt verktyg som driver lokalt ledarskap genom att vi säkerställer en starkare röst från rättighetsinnehavaren in i vårt beslutfattande. CHS ramverket säkerställer att insatserna inte bara är välmenande, utan samproducerade med dem de är avsedda att stödja. Det handlar om att investera i lokala rättighetsbärare i utformandet av de lösningar de behöver, snarare än att påtvinga externa lösningar, eller resultatmatriser som tagits fram från ett kontor i Stockholm.
Vi anser att det är på tiden att Sida – likt Danmark och Englands biståndsmyndigheter – inför CHS som krav och metod för samtliga partnerskap med stöd från Sida inom ramen för utvecklingssamarbetet och det humanitära biståndet till det civila samhället.
CHS-certifiering ger oss en ram för visselblåsarsystem och klagomålshantering samt för att utvärdera våra policys mot sexuell exploatering (PSEAH) och kontinuerligt förbättra dem, inkluderat i relation till all vår egen lokala personal och gentemot anställda vid våra lokala partnerorganisationer.
2024 samlade vi över 60 partnerorganisationer i Sub-Sahara Afrika, i Nairobi för en CHS-utbildning. Därigenom säkerställde vi att våra partners inte bara förstår CHS, utan också att de får stöd för att tillämpa det i sina egna lokala sammanhang. Dessutom har vi börjat erbjuda ekonomiskt stöd för partners att genomföra sina egna CHS-självbedömningar, vilket tar bort ett av de största hindren – kostnad – som ofta hindrar mindre organisationer från att åta sig denna viktiga globala revisionsstandard.
Dags för Sida att ansluta sig
Ensam är inte stark. HQAI är den revisionsstandard som kommer gälla globalt. Sida har fortfarande en chans att ta ledartröjan och ställa som krav på att samtliga organisationer som får finansiering genom myndigheten att också ansluta sig till CHS. Radiohjälpen har redan medlemskapet i CHS som krav för finansiering, vilket är ett rätt steg på vägen och föredömligt. Dock behöver Sida bygga in starkare incitament för att organisationer fullt ut ska certifieras och inte endast ansluta sig som medlemmar.
HQAI certifiering är dock inte gratis. För Läkarmissionen har vi tagit hela certifieringskostnaden själva, vilket kostat oss ett antal miljoner SEK. Det är tufft, inte minst för många små organisationer. Därför välkomnar vi att regeringen för första gången i svensk biståndshistoria inkluderat HQAI i sin strategi för civilsamhället. Men för att fler svenska och lokala organisationer ska våga ta steget och satsa tid och resurser på en certifiering krävs att Sida också ställer större krav på resultat och ger incitament i form av utökade stöd för de som väljer att investera i transparens och anti-korruptionsarbetet. Sida bör genom sitt stöd till det civila samhället täcka dessa kostnader fullt ut.
Vi har redan utmanat Sida att bli certifierade, och vi anser att samtliga organisationer inom det civila samhället i svenskt utvecklingssamarbete bör göra detsamma. I slutändan handlar det om att driva hela det humanitära och utvecklingssamarbetssystemet mot högre standarder för ansvarsskyldighet och biståndseffektivitet.
Detta är något som gynnar både Sida, skattebetalarna – och organisationerna själva.
Josephine Sundqvist
Generalsekreterare för Läkarmissionen
Delar av denna debattartikel har tidigare publicerats på https://www.chsalliance.org/
Läs mer om CHS Alliance
Läs mer om HQAI som global revisionsstandard
Läs också
Uppläsning av artikel
|