Serbien: Trumpfamiljens affärsintressen väcker protester


Trump-familens byggplaner i Belgrad. Foto: TrumpBelgrade.

Mitt under de stora protesterna i Serbien dök plötsligt Trumps svärson upp och förklarade att han skulle bygga ett hotell på tidigare militär mark. Besöket – som lett till stora protester – visar på allt närmare band mellan presidenterna Vučić och Trump.

Sedan Donald Trump tillträdde som USA:s president 2016 har hans namn återkommande kopplats till Serbien både som en våg av nationalistiska politiska strömningar och genom affärsintressen. Under det senaste året har relationen mellan Trumpfamiljen och Serbien åter blivit uppmärksammat. Denna gång på grund av ett politiskt och symboliskt omstritt fastighetsprojekt mitt i Belgrad, där Jared Kushner, Trumps svärson, har fått grönt ljus att utveckla ett prestigebygge på tidigare militär mark.

Redan 2013 hade Trump en tanke om att bygga prestigehotell i Serbien, men det var först under Trumps valkampanj 2016 som det fanns flera politiska aktörer på Balkan som öppet stödde hans kandidatur. I Serbien togs Trump emot som en möjlig garant för en ny typ av relation till USA, bort från tidigare interventionism i regionen. Vučićs regering har också systematiskt visat goodwill gentemot Trump, bland annat genom att belöna hans Balkan-utsände Richard Grenell med en hög utmärkelse, eftersom USA prioriterade affärer och stabilitet framför till exempel krav på rättsstat och demokratiska reformer.

I juni 2025 börjar ”presales”, läs mer här

Kluvet förhållande till USA

Många undrade därför vilken sorts relation Vita Huset skulle ha med Belgrad, givet att Serbiens förhållande till USA har varit “kluvet” med tanke på Natos flygbombningar av Belgrad 1999 under Kosovo-kriget. Den så kallade Washington-överenskommelsen mellan Serbien och Kosovo 2020 bekräftade denna inriktning eftersom överenskommelsen passade bra för både Trump och Vučić. Trump kunde presentera ett utrikespolitiskt “genombrott”, utan att trassla in sig i långvariga konflikter, Vučić behövde inte erkänna Kosovo och överenskommelsen kom att handla mer om investeringar, transport och handel. 

Redan under Trumps första mandatperiod började spekulationer cirkulera om möjliga fastighetsprojekt, särskilt inom hotell- och lyxsegmentet, men några konkreta investeringar uteblev i Serbien jämfört med andra länder. Efter att Trump lämnat Vita Huset i samband med valförlusten 2020 så svalnade intresset tillfälligt, men under hans återkomst till makten efter valet 2024 intensifierades relationerna som med Serbiens nuvarande president Aleksandar Vučić igen. I februari 2025 kom Jared Kushner på besök till Belgrad och skrev under ett kontrakt om att förvandla ett stort område som tidigare använts av den jugoslaviska folkarmén till ett lyxhotell, lägenhetskomplex och kommersiellt centrum. 

Projektet, som enligt Kushner ska ge liv åt ett förfallet område och skapa arbetstillfällen, har mötts med politiska protester och hård kritik från olika håll. Serbien är fortfarande ett samhälle som inte har gjort upp med sitt förflutna på ett mer organiserat och institutionaliserat sätt. Många i Serbien, oavsett partipolitiska eller ideologiska sympatier, har mycket starka känslor rörande den tidigare jugoslaviska folkarméns och senare “Milošević-Jugoslavien” militära högkvarter som bombades av NATO 1999.

Stort fastighetsprojekt

I mars 2024, lagom till 25-årsminnet av Natobombningarna, bekräftade Kushner personligen att hans företag Affinity Partners planerade att finansiera ett stort fastighetsprojekt i centrala Belgrad​ på platsen för det gamla militära högkvarteret. Att en amerikan skulle profitera på ett av Serbiens mest laddade krigsminnen gjorde många i Serbien chockerade – och rasande!. En oppositionsrörelse vid namn Kreni-Promeni (”Rör på dig-Förändra”) lanserade omedelbart en namninsamling mot projektet, och på ett dygn skrev över 10 000 personer under​ petitionens budskap “Bygget av ett hotell på denna plats är olagligt och utgör ett förnedrande slag mot vårt folks värdighet”​. I uppropet påpekades också att enligt gällande serbisk lag får byggnaden bara användas för sitt ursprungliga syfte och de som protesterade krävde att ett museum över Serbiens historia istället skulle inrättas där.​

Den stora kritiken emot Kushner, Trump och USA handlar inte bara om nationalistisk identitetspolitik, populistisk symbolik eller fastighetsutveckling, utan om vad det säger om den serbiska regeringens politiska prioriteringar. Samtidigt som landet skakas av massiva studentprotester mot korruption, centralisering och förtryck, väljer president Aleksandar Vučić att bjuda in Trumps familj och presentera samarbetet som ett ”tecken på Serbiens globala betydelse”. Därför har protesterna mot Kushners besök och affärsuppgörelse har varit starka. Demonstranter har samlats i Belgrad med skyltar som ”Belgrad är inte till salu” och ”Nej till Trump Tower vid Donau”. 

Serbiska protester, 22/12 2024. Foto: Mirko Kuzmanovic / Shutterstock

Många i Serbien ser projektet som ännu ett exempel på att det nuvarande styret prioriterar politisk show och privata vinster framför medborgarnas behov. Flera rörelser har påpekat att liknande projekt tidigare lett till gentrifiering, social ojämlikhet och brist på insyn i upphandlingsprocesserna. Det är heller inte bara i Serbien som affären väcker uppmärksamher Flera medier, däribland Politico har rapporterat om hur Trumps familj fortsätter att använda sina politiska nätverk för att säkra privata affärsintressen i östeuropeiska länder där demokratin befinner sig i kris.

I USA har flera kritiker som kongressledamoten Jamie Raskin (Demokraterna) menat att affärerna underminerar landets trovärdighet när det gäller att främja demokrati och rättsstatens principer globalt. Samtidigt ser många i Serbien affären som ett tecken på fortsatt politisk närhet mellan Vučićs regering och amerikansk höger. Det råder inget tvivel om att Trump har ett starkt symbolvärde i delar av det nationalistiska serbiska etablissemanget. Besöket av Trump Jr. till Serbien våren 2024, inför presidentvalet i USA, uppfattades av många som en markering och väckte frågor om det var ett politiskt stöduttalande eller en PR-manöver inför nya investeringar.

Trumpfamiljens intressen i Serbien mellan 2016 och 2025 har alltså utvecklats från vaga sympatier till konkreta fastighetsaffärer. I ett skede där Serbien befinner sig mitt i en demokratiskt laddad kris med krav på decentralisering och medborgarinflytande, representerar Kushners projekt för många det motsatta: ett privilegieprojekt i samarbete med en auktoritär regering, utan folklig förankring eller transparens. Hur affären kommer att påverka Serbiens framtid återstår att se bland annat på grund av faktumet att Trumps inflytande igen påverkar utvecklingen på Balkan. 

Vladan Lausevic

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.