Sverige ger Moldavien ytterligare 100 miljoner kronor i energistöd. Syftet är att hjälpa de hushåll som drabbats hårdast av Rysslands avbrutna gasleveranser.
Sveriges regering bekräftade i ett pressmeddelande måndagen den 10 februari att stödet kommer gå till Moldaviens energisårbarhetsfond, som inrättats tillsammans med FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Fonden har som syfte att stödja de mest utsatta hushållen under vintern för att lindra höjda energi- och elkostnader. De höga energipriserna har också varit en viktig fråga i det senaste presidentvalet 2024 som den EU-vänlige presidenten Maia Sandu vann med knapp majoritet över den Rysslandsvänlige motkandidaten Alexandr Stoianoglo.
Beslutet skedde i samband med bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousas besök till Moldavien den 10–11 februari. Under besöket träffade Benjamin Dousa Moldaviens premiärminister Dorin Recean och utrikesminister Mihai Popșoi, för att diskutera energisituationen i landet.
Stoppade leveranser drabbar Transnistrien
Sedan den 1 januari 2025 har ryska Gazprom stoppat sina gasleveranser till Moldavien helt. Den autonoma regionen Transnistrien, beläget i nordöstra Moldavien vid gränsen till Ukraina, drabbades extra hårt då el och vatten försvann. Regionen har tidigare förlitat sig på rysk gas från Ukraina, men efter att transitavtalet mellan länderna upphört stoppades gasleveranserna. Med stöd från EU lättade förhållandena i slutet av januari månad. Mer om situationen i Transnistrien kan läsas här.
En alternativ rutt för Gazprom till Transnistrien finns tillgänglig utanför Ukraina, via TurkStream-pipelinen under Svarta havet. Denna ansluter till gasledningen Trans-Balkan genom Turkiet, Bulgarien och Rumänien till Moldavien – men Gazprom vägrar att använda detta alternativ.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa understryker nu vikten av att Sverige och EU står vid Moldaviens sida:
– Det är viktigt att Sverige och EU står vid Moldaviens sida när Ryssland försöker skapa splittring och ekonomisk instabilitet, säger Benjamin Dousa i pressmeddelandet.
Tidigare har Sverige stöttat fonden med totalt 200 miljoner kronor, år 2022 och 2023. Moldavien är ett av den svenska regeringens prioriterade samarbetsländer. Under år 2024 var Sveriges totala bistånd till Moldavien 264,78 miljoner kronor.
Cecilia Malmberg
Läs också
Uppläsning av artikel
|