DEBATT. Biståndsgivare måste vi bli bättre på att skydda människors rättigheter och förhindra övergrepp vid humanitära kriser. Därför lanserar vi en ny och förstärkt version av “Core Humanitarian Standards” (CHS) som vi hoppas att fler organisationer ska ansluta sig till. Det skriver Tanya Wood, chef CHS Alliance och Coleen Heemskerk, humanitär chef för Act Svenska kyrkan.
Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.
Idag den 16 januari lanseras en ny och förstärkt version av “Core Humanitarian Standards” (CHS) – en global standard för att förbättra kvalitet och ansvarsskyldighet inom humanitärt bistånd. För att öka det lokala inflytandet behöver fler organisationer och givare ansluta sig. Den består av nio åtaganden som hjälper humanitära organisationer att sätta drabbade samhällen i centrum och säkerställa att biståndet är relevant, effektivt och respekterar de mänskliga rättigheterna och värdigheten för de drabbade. Men skandaler som till exempel sexuella övergrepp under ebolakrisen har visat på behovet av att ytterligare utveckla och förstärka dessa riktlinjer. I det CHS som nu nylanseras har över 4 000 personer från krisdrabbade samhällen och organisationer i 90 länder bidragit till förtydliganden och förbättringar.
Uppdateringen innebär ett förändrat fokus från givarländer och organisationer till de drabbade. Beslutsfattandet inom det humanitära systemet blir mer lokalt och tydliggör också att utvecklingsbiståndet måste förändras i samma riktning. CHS utmanar oss att flytta makten, avkolonisera biståndet och förebygga övergrepp.
Den stärkta CHS säkerställer att organisationer upprätthåller rättigheterna och värdigheten för de människor de bistår. Den balanserar maktdynamiken mellan krisdrabbade individer, biståndsorganisationer och givare, och gör det möjligt att hålla organisationer ansvariga om saker och ting går fel.
I tider av svåra prioriteringar då humanitär finansiering minskar globalt samtidigt som behoven ökar, är CHS viktigare än någonsin. I nuläget är tre svenska och tolv nordiska organisationer externt certifierade eller verifierade enligt CHS, och många därtill följer CHS-standarden på andra sätt.
Vi uppmanar alla internationella humanitära organisationer att ta nästa steg och även underlätta för sina lokala partnerorganisationer att ansluta sig. Vi uppmanar också svenska regeringen att i den kommande humanitära strategin sätta ansvarsutkrävande och lokalisering som centrala prioriteringar.
Tillsammans kan vi skapa ett mer rättvist och effektivt biståndssystem som verkligen möter de konkreta behoven hos människor på ett sätt som respekterar deras rättigheter, värdighet och självbestämmande.
Tanya Wood
Chef CHS Alliance
Coleen Heemskerk
Humanitär chef för Act Svenska kyrkan och styrelseledamot CHS Alliance
Lanseringen sker på Medelhavsmuseet i Stockholm torsdag 16 januari kl 9.00.
Läs också
Uppläsning av artikel
|