Pieter-Jan van Eggermont: Det här hoppas jag på 2025!


2024 har varit ett turbulent och intensivt år. Nu väntar ett nytt år – 2025! Blir det bättre – eller tvärtom ännu värre? Läs vad våra våra framtidsspanare tror – och hoppas på!

Vilken positiv nyhet skulle du helst av allt vilja se 2025?
– Ett omedelbart eldupphör i Gaza och en snabb ökning av humanitära tillträdet.

Vilken global utvecklingsfråga tycker du borde finnas med på agendan 2025, men som idag åtminstone delvis saknas?
– Klimatförändringens påverkan på hälsa samt migration har inte riktigt fått den uppmärksamhet och synlighet som skulle behövas. Utifrån humanitärt perspektiv är en förstärkning av den internationella rättsordningen högst angeläget. Vi ser rekordstora mängder attacker mot sjukvård, och storskaliga angrepp mot civila, nekandet av humanitärt tillträde osv som mycket väl kan innebära krigsbrott.

– Det är mycket oroväckande att se hur även vissa svenska politiker har ifrågasatt internationella instanser som ICCs åtal bara för att man ogillar när deras beslut riktas mot israeliska individer. ICC och även ICJ är mycket viktiga verktyg för internationella samfundet som kommer behövas även för andra kontexter, inte minst Syrien men även Sudan t ex, och det är minst sagt oroväckande att svenska politiker utnyttjar sin maktställning för att ifrågasätta dessa institutioners trovärdighet enbart för att främja sina personliga lojaliteter med vissa länder offentligt.

Utvecklingen i Syrien var oväntad för de flesta. Om du får spana/gissa. Vad skulle kunna hända som var lika oväntat – positivt eller negativt – någon annanstans i världen?
– Jag tror utvecklingen runt Gaza kommer närma sig en närmast existentiell utmaning inte bara för de direkt inblandade stridande parter, utan även aktörer i regionen i synnerhet gulfstaterna men även för bland annat Turkiet. Det känns ibland som att det inte kan göra annat än att tippa över till en positiv utveckling, som dock med stor sannolikhet kommer innebära nya konstellationer med icke-traditionella stormakter som tar på sig en avgörande roll.

Vilken fråga inom biståndet skulle du vilja diskuterades mer 2025?
– Regeringen har slagit på stora trumman kring att knyta biståndet närmare utrikeshandel. Vi har än så länge inte sett eller hört särskilt mycket detaljer kring vad exakt det kommer att innebära. Vad är ambitionerna från näringslivet? På vilket sätt vill de samarbeta, stödja biståndssektorn, eller ta på sig en egen mer aktiv roll? Det är fler frågor än svar. Det nya europeiska CSRD-direktivet skapar nya ytor för dialog och gemensam reflektion, samt fler möjligheter för samarbete kring innovation och partnerskap. Gärna mer öppen diskussion och samtal om det.

Till vilket land/region eller tematiskt område skulle du vilja öka biståndet?
– Nu när en av världens största givarländer kommer ledas av en administration som har uttryckt sig kritisk mot exempelvis vaccination, men även mot SRHR och instanser som WHO, tror jag att det är högst angeläget att Sverige visar ledarskap och generositet som givare gentemot global hälsosektorn. En sådan är Globala Fonden mot aids, tuberkulos och malaria som kommer ha sin nästa påfyllnad under 2025, mycket viktigt att Sverige behåller en position som stor aktiv givare till denna fond. Dessa sjukdomar fortsätter vara prioriterade områden för global hälsa, precis som vaccination som inte minst i många konfliktområden har varit väldigt utsatt. Ett scenario där en uttalad vaccinskeptiker tar plats i regeringen för en av världens största givare borde vara en varningsklocka för givarsamfundet som helhet, inklusive Sverige.

Och var skulle du i så fall minska biståndet för att ha råd med det du vill göra ovan?
– Regeringen har inlett en översyn av multilaterala biståndet, med tanke på de rekordstora behov inte minst inom det humanitära känns det angeläget att fokusera och rationalisera denna portfölj för att öka effektivitet. Tar man exempelvis debatten om lokalisering så har väldigt lite konkret hänt, trots många högnivå konferenser med fina utlåtanden om hur humanitära systemet ska bli mer lokalt. Bilden av ett tungt, ineffektivt, toppstyrt-FN system där stora delar av budgeten går till högavlönade byråkrater kvarstår, och vi måste få börja se mer och effektivare utdelning på marken.

Pieter-Jan van Eggermont är humanitär rådgivare på Läkare Utan Gränser (MSF).

Redaktionen

Vill du också framtidsspana?

Vi har frågat människor som på olika sätt är aktiva i globala frågor om vad de tror och hoppas inför 2025. Vill du också spana? Maila bild och dina svar på våra frågor (ovan) till info@globalbar.se.

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.