Den globala rörelsen The Hunger Project möjliggör för samhällen och individer att bli självförsörjande för att skapa en värld utan hunger. Nu har de med finansiering från Svenska institutet (Si) genomfört ett stort projekt i Etiopien för att stödja demokratisk och lokal utveckling.
The Hunger Project fortsätter göra framsteg för att förbättra världens tillvaro. De har nu under 2023–2024 arbetat nära lokala etiopiska civilsamhällesorganisationer och individer för att decentralisera och föra landets politiska makt närmare folket. I deras nya rapport ”Strengthening Civil Society’s Capacities to Forward Democracy in Ethiopia” delar de metoder som bidragit till den demokratiska utvecklingen i Etiopien.
Initiativet har visat sig vara en katalysator för att skapa meningsfull förändring. Genom att fokusera på decentralisering och samhällsledd utveckling, har projektet stärkt civilsamhället och skapat nya möjligheter för medborgarengagemang. Det övergripande målet är att bygga inkluderande och hållbara system för välfungerande lokal demokrati.
”Vi ser ofta att lokala myndigheter är distanserade och inte lyssnar på våra behov. Civilsamhällesorganisationer blir som en bro mellan myndigheter och lokalsamhället, vilket gör att vi kan kräva bättre infrastruktur, som rent dricksvatten och vårdcentraler.” – Anteneh Habte, projektdeltagare
Rapporten riktar sig till organisationer och aktörer som vill ta del av effektiva metoder för att främja demokrati och lokal utveckling. Civilsamhällesorganisationer, policyutvecklare och lokala myndigheter uppmanas att läsa rapporten och inspireras av projektets slutsatser.
Ett exempel från projektet visar hur deltagarna i Gurage-zonen samarbetade med lokala myndigheter för att identifiera prioriterade utvecklingsområden. Genom workshops och ledarskapsutbildning förstärkte de sina kunskaper om budgetprocesser och resursfördelning, vilket ledde till konkreta förbättringar inom utbildning och hälsovård.
”Det här projektet visar att ett lokalsamhälle kan få igenom sina rättigheter. Med begränsad kunskap och knappa resurser har människor organiserat sig, samarbetat med lokala myndigheter och framfört realistiska krav på förbättringar. Detta är vad vi kallar lokal demokrati i praktiken.” – Teshome Shibru, landschef, The Hunger Project Ethiopia
Vill du veta mer om hur dessa metoder kan appliceras i din verksamhet? Läs rapporten ”Strengthening Civil Society’s Capacities to Forward Democracy in Ethiopia” här och upptäck hur ni kan bidra till en hållbar och inkluderande utveckling.
Uppläsning av artikel
|