Den 11 november startar FN:s stora klimatkonferens, COP29, i Baku, Azerbajdzjan. Men vad gör man egentligen på konferensen – och är den verkligen så viktig? Det är precis vad avsnitt 142 av Global podd handlar om. Tillsammans med Siri Ankarfors (LSU) och Karin Lexén (Naturskyddsföreningen) som själva ska delta i COP reder vi ut just detta.
COP climate change, COP29 eller klimatkonferensen om klimatförändringar. Kärt barn har många namn. Från de 28 tidigare sammanträdena har två stora dokument; Kyotoprotokollet och Parisavtalet formats. Men även om länderna har lovat anta och ratificera avtalet finns inga juridiska efterföljder, så vilken betydelse har egentligen dessa avtal? Och än idag, nio år efter Parisavtalets uppkomst är länderna inte helt överens, akter ur avtalet förhandlas fortfarande på klimatkonferenserna och i år är inget undantag.
Vem som står värd för mötet varierar mellan och inom de fem olika FN-regionerna. Och i år är det Östeuropas tur. Mitt under brinnande krig behövde Ukraina och Ryssland enas om ett land i deras egen region att infinna sig i. Resultatet blev Azerbajdzjan. Allt detta för att under konsensus kunna besluta om en bättre framtid för vår planet.
Det är en till synes krånglig del av den internationella politiken som Global Podd nu ska tackla. I avsnittet ryms stora som små frågor; vilka har egentligen makten, hur tas besluten på plats och hur tar man sig egentligen igenom de långa dagarna av förhandlingar?
Medverkande:
- Siri Ankarfors, Sveriges ungdomsdelegat, LSU.
- Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen.
Programledare: Josefine Norin, Global Bar Magazine.
Uppläsning av artikel
|