Vi måste stoppa morden på kvinnor och flickor


Demonstration i Chile efter att journalistan Francisca Sandoval dödats 2022. Foto: Shutterstock.

DEBATT. Minst fyra kvinnliga friidrottare har mördats av sina manliga partners sedan 2021. Detta är bara toppen på ett isberg av alla de kvinnomord – femicid – som sker världen över. Nu måste vi säga stopp, skriver Ulrika Grandin och Parul Sharma från UN Women Sverige.

Detta är en debattartikel. De åsikter som framförs är författarnas egna.

Kenyafödda Rebecca Cheptegei som deltog i maraton under OS i Paris begravdes den 14 september sedan hon bränts ihjälp av sin tidigare partner. Hennes dödsfall har skapat stora protester i regionen mot det som kan kallas en pandemi av våld mot kvinnor och flickor och femicid.  

Minst fyra andra kvinnliga friidrottare, bland dem Agnes Tirop och Damaris Mutua, har mördats av sina manliga partners sen 2021. Detta är bara toppen på ett isberg av alla de kvinnomord – femicid – som sker världen över.

Enligt en nylig rapport från UN Women och FN:s kontor för brott och narkotika, UNODC, mördas över 48 000 kvinnor och flickor i femicid årligen. Morden sker av en närstående man, ofta en partner. Antalet femicid har också ökat, samtidigt som antalet andra mord går ner. Ungefär 133 kvinnor och flickor mördas varje dag. Detta betyder att ungefär fem kvinnor och flickor mördas i timmen.

Dessa fruktansvärda siffror är chockerande och visar på det förtryck av och våld mot kvinnor och flickor som pågår varje dag. Det mest förekommande våldet sker från en närstående manlig partner och i många länder och sammanhang är också våld inom en relation helt socialt accepterat. 

UN Women har starkt fördömt mordet på Rebecca Cheptegei. Cheptegei attackerades av sin pojkvän i sitt hem i Kenya, enligt uppgifter, efter ett bråk om äganderätten till den egendom Cheptegei bodde på.

Detta är symptomatiskt för den här typen av kvinnomord, femicid. Social kontroll, maktrelationer och patriarkaliska normer ligger oftast bakom. Men femicide sker inte i ett vakuum, utan är en del av ett vidare spektrum av våld mot kvinnor och flickor. Alltför ofta ställs heller aldrig den manliga förövaren inför rätta. Traditionella sociala normer kring frågorna gör att kvinnor och flickor inte vågar rapportera då de inte tror att rättvisa kommer skipas. 

UN Women arbetar i nära 100 länder mot alla former av våld mot kvinnor och flcikor. UN Women arbetar för att stärka lagstiftning mot våld mot kvinnor och flickor samt direkt med utsatta kvinnor med bl.a. juridiskt och psykosocialt stöd. Viktigt är också att arbeta tillsammans med lokala kvinnorättsorganisationer, lokala ledare och inte minst med män och pojkar för att förändra sociala normer. 

Även idrottsrörelsen har en viktig roll att spela genom att sätta ljus på frågorna och att arbeta med kunskap samt genom att ha absolut noll-tolerans mot alla former av våld mot kvinnor och flickor och mot sexuella trakasserier. 

Ulrika Grandin
Generalsekreterare, UN Women Sverige

Parul Sharma
ordförande, UN Women Sverige

Läs också

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.