Samtidigt som Israel börjat exportera vaccin till länder som lovat flytta sina ambassader till Jerusalem får palestinier i Gaza och på Västbanken knappt några doser alls.
– Det är glasklart att Israel har ett ansvar enligt Genèvekonventionen för att även palestinier får skydd mot covid-19, säger s-riksdagsledamoten och människorättsexperten Thomas Hammarberg.
Texten har uppdaterats med nya uppgifter.
GlobalBar Magazine skrev i förra veckan om hur Israel försökte stoppa en första sändning med 2 000 doser av det ryska Sputnik V-vaccinet som var avsedd för sjukvårdspersonal i Gaza. Israel begärde att det styrande islamistpartiet Hamas skulle frige två fängslade israeliska soldater innan man medgav införsel av vaccinet.
Försöket att villkora leveransen med politiska krav möttes av en storm av protester från humanitära organisationer. Ett drygt 30-tal av dem, bland dem brittiskbaserade Oxfam, svenska Kvinna till Kvinna och de israeliska människorättsorganisationerna B´Tselem och Physicians for Human Rights, undertecknade ett upprop med krav om att världssamfundet sätter press på Israel att omedelbart se till att palestinier får ett fullgott skydd mot covid-19. Organisationerna menar att det är glasklart enligt Genèvekonventionen att Israel som ockupationsmakt har ett sådant ansvar.
Efter några dagar släpptes leveransen med det ryska vaccinet igenom. De två tusen doserna räcker till att ge 1 000 hälsovårdsarbetare skydd mot covid-19. Men det är det enda vaccin som Gaza med nära två miljoner invånare och en oroväckande smittspridning fått hittills, säger Issam Younis, chef för den Gazabaserade människorättsorganisationen Al Mezan när GlobalBarMagazine når honom på en knackig telefonlinje. Al Mezan har en bred humanitär verksamhet i Gaza och är en av de organisationer som undertecknade uppropet.
– Vi vill uppmana det internationella samfundet att verkligen sätta press på Israel så att de tar sitt ansvar enligt Genèvekonventionen och andra internationella humanitära lagar som de är bundna till, säger han. De stadgar att ett land inte får använda diskriminerande regler för människor som står under deras kontroll. De helt olika regler som gäller för israeler och palestinier när det gäller covid-vaccin är ännu ett exempel på hur Israel trotsar regelverken.
Grannar borde hjälpas åt
Israels agerande innebär att Gazas befolkning utsätts för en kollektiv bestraffning, vilket är både djupt omoraliskt och otillåtet, fortsätter Issam Younis.
– Myndigheterna i Gaza har inga som helst möjligheter att ordna med skydd mot pandemin, varken ekonomiskt eller praktiskt. Vår redan hårt ansträngda ekonomi har nästan helt fallit samman på grund av corona. Dessutom kontrollerar Israel allt som först in i Gaza – även vaccin.
– Grannar borde hjälpas åt vid en humanitär katastrof, och så sker i många regioner. Men vi får varken hjälp med vaccin eller sjukvårdsutrustning från Israel. Istället använder man vår utsatta situation för att driva igenom politiska krav.
Han konstaterar också att Israel själva inte har använt det ryska vaccinet som efter påtryckningar levererades till Gaza, eftersom det inte bedöms som färdigtestat och därmed inte helt säkert än. Israelerna själva har huvudsakligen fått vaccin från Pfitzer –BioNTech, som inte heller hade testats fullt ut innan massvaccineringen påbörjades.
Dana Moss arbetar för den israeliska humanitära organisationen Physicians for Human Rights, Läkare för mänskliga rättigheter, som år 2010 tilldelades Right Livelihoodpriset för ”sin outtröttliga kamp för allas rätt till hälsa i Israel och Palestina”. Liksom Al Mezan betonar de Israels absoluta ansvar enligt Genèvekonventionen för att palestinierna får tillgång till Covid 19-vaccin.
– Det är helt oacceptabelt att man förhindrar och förhalar vaccintillgången för de som lever under israelisk ockupation eller blockad. Det internationella samfundet måste reagera med all kraft och utöva press på Israel att leva upp till sitt åtagande enligt gemensamma internationella lagar. Det är enda sättet att påverka den nuvarande situationen, säger hon.
Israel har ansvar
Thomas Hammarberg är s-riksdagsledamot och har en mycket gedigen erfarenhet av människorättsfrågor genom sina tidigare uppdrag, bland dem som generalsekreterare för Amnesty International och som Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Han är sedan länge engagerad i Israel-Palestinafrågan och har deltagit i samtal med svenska politiker och humanitära organisationer kring hur palestinierna ska få tillgång till vaccin.
Han menar att det är glasklart att Israel som ockupationsmakt har ansvar för att palestinierna får tillgång till vaccin:
– Det framgår av den fjärde Genèvekonventionen. Den stat som ockuperar ett annat land ska se till att befolkningen får bland annat skälig hälso-och sjukvård. Detta är folkrättsexperter i Sverige och internationellt eniga om.
Den israeliska regeringen håller inte med om den tolkningen, utan menar att eftersom Palestina enligt Osloavtalet har en viss självständighet är vaccineringen deras eget ansvar.
– Det är inte en rimlig ståndpunkt. Osloavtalet blev aldrig förverkligat, ockupationen har fortsatt. Det minimum av begränsat självstyre som palestinierna tilldelats ändrar inte detta faktum, säger Thomas Hammarberg.
Något som komplicerar vaccindiskussionen är att det även finns ett motstånd bland palestinska politiker mot att överlåta vaccineringen mot covid-19 till israeliska aktörer. Skälet är både misstro mot Israel och stolthet. Därför förhandlar man nu med Ryssland om att få tillgång till Sputik V-vaccin. Men när vaccinet kan börja levereras är högst oklart, det finns många fler länder som Ryssland också vill gynna med vaccin för att vinna politiska fördelar.
Vaccindiplomati i Centralamerika
Samtidigt har Israel börjat exportera vaccin till länder runt om i världen som man ser som allierade sedan de flyttat (eller beslutet flytta) sina ambassader till Jerusalem, rapporterar New York Times. Tjeckien, Honduras, Ungern och Guatemala hör till de länder som nu får vaccinet från Moderna, levererat av Israel. Det här är en del av den allt mer omfattande vaccindiplomatin där Israel även lovat förse regimen i Syrien med vaccin i utbyte mot att fängslade israeler friges.
En som reagerat mycket starkt på detta är den amerikanske senatorn Bernie Sanders.
– Det är upprörande att Netanyahu använder reservvaccin för att belöna sig utländska allierade samtidigt som så många palestinier i de ockuperade områdena väntar på att bli vaccinerade, skriver han på Twitter.
– Tyvärr ser vi hur vaccinering blivit ett politiskt vapen, konstaterar Thomas Hammarberg. Europarådet liksom WHO har påtalat detta och krävt en rättvis fördelning globalt. Men de stora aktörerna med pengar och stort politiskt inflytande kan utnyttja situationen till sin fördel.
Vad kan Sverige göra?
– Det finns en rädsla för att kritisera staten Israel, eftersom man riskerar att bli anklagad för att vara antisemit. Men vi kan inte blunda för de fakta som faktiskt finns om brott mot Genèvekonventionen och andra humanitära lagar. Det gagnar inte demokratin i Israel att se mellan fingrarna när det gäller sådana övergrepp. Istället bör vi uppmärksamma de demokratiska och humanitära krafter som påtalar kränkningar och som vill bidra till en fredlig utveckling.
Agneta Carleson