Gaza får sin första vaccindos


Läkare och polis kontrollerar en leverans av vaccin på gränsen till Gaza. Foto: Shutterstock.

NYHET. Nu har Israel tillåtit införsel av en första omgång Covid 19-vaccin till Gazaremsan, efter hård kritik från omvärlden för att ha förhalat beslutet. Det handlar om 2 000 doser av det ryska Sputnik V-vaccinet till nära två miljoner Gazabor. Israel ville att de styrande Hamas skulle gå med på eftergifter för att få vaccinet.

Israel är som bekant bäst i världen på att vaccinera den egna befolkningen. Hela 40 procent av de cirka nio miljoner invånarna har redan fått minst en vaccindos mot covid-19, och vaccineringen fortsätter i hög takt. Landet kan nu så smått börja lätta på de tidigare mycket hårda restriktionerna.

Situationen på de av Israel ockuperade områdena på Västbanken och på den blockerade Gazaremsan är betydligt sämre – där har vaccineringen mot corona knappt kommit igång.

Israel gick för ett par veckor sedan med på att förse sjukvårdspersonal på Västbanken med 5 000 vaccindoser, efter internationella påtryckningar. Den palestinska myndigheten har också lyckats få 10 000 doser av det ryska vaccinet Sputnik V. Det bor omkring tre miljoner palestinier på Västbanken och i östra Jerusalem.

Svagt hälsosystem
Gazaremsan klarade sig länge undan större utbrott av covid, vilket vi tidigare rapporterat om. Men situationen i Gaza har försämrats. Från endast ett fåtal döda i covid-19 i för ett halvår sedan rapporterar man nu om sammanlagt 527 dödsfall och fortsatt smittspridning. Det redan mycket svaga hälsosystemet är ytterst ansträngt, utrustning saknas och tillgången på alla former av livsviktig medicin kraftigt reducerad skriver WHO i en aktuell rapport. Nära hälften av de mediciner som behövs för akutvård är helt slut. 

Trots det stora behovet av stöd för att förhindra fortsatta utbrott fastnade alltså en leverans av det ryska Sputnik V-vaccinet som Ryssland skänkt till Gazaborna i den stränga israeliska gränskontrollen. Vaccinet är enligt den palestinska hälsovårdsmyndigheten avsett för sjukvårdspersonal som arbetar med svårt sjuka covidpatienter och inom annan intensivvård. 

Skälet till fördröjningen var att israeliska politiker krävde eftergifter av det styrande islamistpartiet Hamas i utbyte mot vaccinet, uppger The Guardian. Man ville förmå Hamas att frige två israeliska soldater som hålls fångna i Gaza, samt lämna uppgifter om försvunna israeliska soldater.

Att Israel försökt att villkora möjligheten för Gazaborna att få skydd mot covid-19 har väckt upprörda känslor inom den palestinska myndigheten och bland en rad internationella organisationer. Den palestinska hälsoministern Mai Alkaila gick i dagarna ut med en vädjan till världssamfundet att sätta press på Israel att öppna gränsen till Gaza för den ryska vaccingåvan. Och nu har alltså vaccinet anlänt till Gaza, men det är fortfarande oklart hur och när en mer storskalig vaccinering av medicinsk personal och övriga Gazabor kan påbörjas.

Vem har ansvaret?
Vem som har det yttersta ansvaret för att även palestinier blir vaccinerade mot covid-19 är Israel och den palestinska myndigheten inte överens om. Palestina har ett visst självbestämmande enligt Osloöverenskommelsen från 1994 och 1996, och bör därmed se till att invånarna blir vaccinerade, menar många israeliska politiker. Den palestinska myndigheten, liksom flertalet internationella humanitära organisationer, menar att Israel som ockupationsmakt har det legala, moraliska och humanitära ansvaret att se till att palestinierna får ett skydd mot covid-19 som är likvärdigt med det israelerna själva har. Även FN:s organ för mänskliga rättigheter anser att det är Israels ansvar att se till att palestinier på Västbanken och i Gaza får samma tillgång som israeler till vaccin, i enlighet med vad Genèvekonventionerna stadgar om ockuperade territorier. 

Ett litet tättbebyggt paradis för ett mutationsintresserat virus med andra ord

Många har också påpekat att det är i Israels eget intresse att se till att palestinier får ett fullgott skydd mot corona. Viruset känner inga gränser, och om de närmsta grannarna förblir ovaccinerade kan viruset mutera och sprida sig tillbaka till Israel i ny form som kanske inte skyddas av de nu tillgängliga vaccinen. Nämnas kan att det handlar om en liten, men mycket folkrik region – hela Israel, Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza tillsammans är lika stort som Småland, men har nära 14 miljoner invånare. Ett litet tättbebyggt paradis för ett mutationsintresserat virus med andra ord …

Hur Israel kommer att agera när det gäller vaccinering av den palestinska befolkningen är dock inte helt avgörande för kommande vaccinationskampanjer. Den palestinska hälsovårdsmyndigheten med stöd av internationella humanitära organisationer är i full färd med att planera inköp av vaccin. Dessutom ingår Palestina i Covax, ett samarbete mellan WHO och fattiga länder för att förse även de senare med vaccin. Men när dessa vacciner blir tillgängliga, hur mycket man kommer få och när vaccinationen kan påbörjas är långt ifrån klart. 

Däremot har det faktum att Israel i snabb takt massvaccinerar den egna befolkningen, men inte underlättar för palestinier att få ett liknande skydd, ytterligare spätt på det misstroende och den frustration som palestinierna känner gentemot sin ockupant. Och Israel har missat ett tillfälle att överraska palestinierna och omvärlden med en gest av medmänsklig omtanke om sina närmsta grannar.

Agneta Carleson

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.