Vad innebär EU:s nya hållbarhetsdirektiv?


Några EU-flaggor vajar i vinden framför en EU-byggnad.

Den 24 april 2024 godkände EU-parlamentet direktivet som EU-kommissionen hade lagt fram och som kallas CS3D. Det står för ”Corporate Sustainable Due Diligence Directive” (Direktivet om hållbart ansvar) och det ställer krav på företag att visa tillbörlig aktsamhet inom områdena miljö och mänskliga rättigheter. Under Global Festival sker ett samtal kring direktiven. Läs mer om vad lagen innebär.

Missa inte samtalet om CS3D under Global Festival

Direktivet säger att företag måste visa tillräcklig social och miljömässig hänsyn i allt sitt arbete. I praktiken ska företag hantera risker som kan få negativa följder. Det gäller hela värdekedjan, inklusive arbetet med leverantörer. Direktivet säger att företag måste visa tillräcklig social och miljömässig hänsyn i allt sitt arbete. I praktiken ska företag hantera risker som kan få negativa följder. Det gäller hela värdekedjan, inklusive arbetet med leverantörer.

Den större kontexten är att EU har som mål att vara klimatneutralt till 2050. Och utsläppen ska minska med 55 procent till 2030 jämfört med 1990 års nivåer. Direktivet ingår i EU-kommissionens handlingsplan för hållbara finanser som ska uppnå detta.

Frågor och svar

Vad kan det handla om?
Till exempel att förhindra barnarbete och att arbetstagare utnyttjas. Eller, på miljöområdet, att minska utsläpp och att inte skada den biologiska mångfalden. En del stora företag kommer behöva ha en klimathandlingsplan som klarar 1,5-gradersmålet i Parisavtalet.

Vilka riktar sig direktivet till?
Europeiska företag och andra företag som har avsevärd verksamhet inom EU samt företagens värdekedjor (till exempel leverantörer), affärspartner och dotterbolag.

Finns det någon storleksgräns för företagen som omfattas av direktivet?
EU-företag med mer än 1000 anställda och en nettoomsättning på mer än 450 miljoner euro omfattas. Bolag i en koncern som har intäkter inom EU på minst 22,5 miljoner euro under det senaste räkenskapsåret, och en nettoomsättning på över 80 miljoner euro under det räkenskapsåret.

Hur ska genomförandet gå till?
OECD:s riktlinjer om tillbörlig aktsamhet för ansvarsfullt företagande ger vägledning. Företagen ska bland annat förebygga, stoppa eller minimera negativa effekter. Samt skademinimera om de upptäcker negativ påverkan. Underleverantörer måste också informera om hur en produkt har producerats och vilka effekter detta haft på miljön samt redogöra för arbetsvillkoren för arbetstagarna.

Vad tillför CS3D?
Direktivet riktar in sig på vad företagen faktiskt gör och inte som de tidigare direktiven på vad de rapporterar och kommunicerar utåt. Och det finns sanktioner, något som saknas i andra direktiv som låter medlemsstaterna avgöra om de vill ha det.

Vad riskerar företagen som bryter mot direktivet?
Sanktionerna ska vara minst fem procent av företagets totala nettoomsättning året innan det bröt mot direktivet.

När träder direktivet i kraft?
EU:s medlemsländer har två år på sig att implementera CS3D på nationell nivå. 2027 för de största företagen och följande år för de företag som inte är lika stora. Medlemsstaterna ska göra nationell lag av direktivet så att alla företag som berörs ska omfattas 2029.

Hur ska direktivet bli verklighet i medlemsstaterna?
Först ska det omsättas till nationell lag. Sedan ska det genomföras genom tillsyn av en nationella myndigheter i form av inspektioner, en klagomekanism och olika straff. Skadestånd ska ges till de som har drabbats av företaget och de ska ges möjlighet till en dialog med företaget.

Vilka följder lär direktivet få?
Tanken är att företagen ska bli mer transparenta och hållbara samt minska riskerna att de agerar skadligt. På så sätt förbättras företagens rykte och de blir mer konkurrenskraftiga.

Tomas Nordberg

Uppläsning av artikel

GRATIS NYHETSBREV – ANMÄL DIG HÄR!

* indicates required

Global Bar Magazine följer utvecklingen i världen. Du får våra senaste rapporteringar direkt i din inkorg.

Dina uppgifter används endast för att ge dig nyheter från Global Bar Magazine och Global Bar. Du kan avbryta din prenumeration genom att klicka på unsubscribe-länken i sidfoten på nyhetsbrevet.

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.