l säljs med fotboll – och i Afrika är fotboll stort. Men det är inte bara fotboll som säljer öl. Ölförsäljningen kan också kopplas samman med korruption, prostitution – och en mördande marknadsföring som aldrig skulle accepteras hos oss. Och affärerna går bra. Att sälja öl i Afrika är lönsammare än på de flesta marknader i världen.
Det skriver journalisten och författaren Olivier van Beemen i boken ”Heineken in Africa” som just kommit ut på engelska. Boken beskriver på ett plågsamt detaljerat sätt hur ett internationellt storföretag missbrukar sin makt och sitt inflytande i en lång rad afrikanska länder.
Boken har lett till utfrågningar i Nederländernas parlament, till att banker sålt sitt innehav i bolaget och till bojkottaktioner i Frankrike.
Agerar fler alkoholbolag på liknande sätt? Bör Systembolaget agera mot företag som Heineken och vad kan vi konsumenter och pensionssparare göra? Soffliggarnas pensionsfond AP7 äger aktier för 300 miljoner kronor i Heineken – är det dags att vi börjar bry oss?
Skulle till exempel ett bindande regelverk kring mänskliga rättigheter för företag kunna hjälpa?
Du träffar:
Olivier van Beemen, författare och journalist
Maria Hagström, Systembolaget hållbarhetsansvarig
Marja Wolpher, Afrikagrupperna
Pierre Andersson, IOGT-NTO-rörelsen
Språk: engelska.
Datum: onsdag 24 april.
Baren genomförs i samarbete med IOGT-NTO-rörelsen.
Läs mer om boken här: